IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония очаквано не направи промени в паричната си политика

Централната банка запази лихвите в близост до нулата и продължи да разширява паричната база с по 80 трлн. йени годишно

08:40 | 19.06.15 г.
Япония очаквано не направи промени в паричната си политика

Японската централна банка (ЯЦБ) реши да не прави никакви промени в настоящата си монетарна политика, запазвайки лихвените проценти в близост до нулата и продължавайки разширението на паричната база с 80 трлн. йени годишно.

Всички членове на Комитета по парична политика гласуваха в подкрепа на запазването на курса, като само един от централните банкери се обяви за намаление на количествените улеснения до 45 трлн. йени на година, предава WBP Online.

Банкерите не предприеха каквито и да е действия, тъй като базисната инфлация в страната продължава да е много ниска – около 0,3% през април, оставайки далеч под цента на ЯЦБ от 2%.

За сметка на това обаче японският икономически растеж е по-силен напоследък. Според последните данни на правителството икономиката се е разширила с 1% през тримесечието до края на март при очаквания на експертите за 0,7% ръст. В последното тримесечие на миналата година БВП нарасна с 0,3%.

ЯЦБ се надява, че по-силната икономика ще започне да генерира ценови натиск скоро време чрез "благоприятен цикъл" на разходите, инвестициите и растежа на доходите. Според прогнозите на банката инфлацията ще достигне целта от 2% през първата половина на фискалната 2016 г.

Въпреки това гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода подчерта, че за да се генерира инфлация, инфлационните очаквания трябва да растат по-силно. Ръстът на потребителските цени в страната е много нисък от известно време насам, което показва, че инфлационните очаквания сред японските потребители и фирми в дългосрочен план не са много силни.

Много икономисти смятат, че ЯЦБ ще успее да възстанови инфлационните очаквания, като обяви нови мерки за подпомагане на ценовия натиск, а именно разширяване на програмата за изкупуване на активи, или т.нар. качествено и количествено облекчаване.

Голям брой икономисти очакват това да се случи още през юли, въпреки че последните коментари на Курода по отношение на японската йена не оправдават прогнозите за ново облекчаване в краткосрочен план.

По-рано този месец Харухико Курода заяви, че йената е "малко вероятно да намалее още повече в реални ефективни условия", което пазарите възприеха като знак, че ЯЦБ не обмисля допълнителни промени в политиката. Курода се опита да изясни своето изказване във вторник, като изтъкна, че не иска да прави оценка на сегашния номинален валутен курс или да прогнозира перспективите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още