IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката криза повлече със себе си доверието сред германските потребители

Очакванията им ще се влошат минимално през юли, като това ще се случи за пръв път от октомври 2013 г., отчита GfK

11:28 | 25.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гръцката криза повлече със себе си доверието сред германските потребители

Гръцката криза повлече със себе си доверието сред германските потребители. Очакванията им ще се влошат минимално през юли, като това ще се случи за пръв път от октомври 2013 г. Това издават резултатите от последното месечно проучване на маркетинговата група GfK, предава MarketWatch.

Предварителният индекс на GfK за потребителското доверие спада до 10,1 пункта през юли от 10,2 през юни, като се разминава с малко с очакванията на анкетираните от The Wall Street Journal икономисти за 10,2 пункта.

Според GfK фалит на Гърция и изход от еврозоната, които преди се считаха за малко вероятни, сега изглеждат като доста реалистични сценарии.

„Предходните неуспешни опити за намиране на решение за дълговата криза в Гърция, както и приближаващият фалит на страната, сега изглежда подкопават икономическите перспективи на германските потребители“, гласи докладът на GfK.

Според компанията това увеличава опасенията сред потребителите в Германия, тъй като последиците от евентуално напускане на Гърция към този момент не могат да се предвидят.

GfK използва данни от текущия месец, за да опита да предскаже данните за следващия. Поглеждайки един от трите подиндекса на компанията, икономическите очаквания спадат рязко до 24,9 пункта през юни от 38,3 през май.

Влошените възприятия за икономиката изглежда не се отразяват на подиндекса на потребителските доходи, тъй като през юни показателят расте до 57,2 пункта от 52 през май, което е нов рекорд от обединението на Германия насам.

Третият подиндекс – склонност за покупки – намалява до 57 пункта от 62,6, отчетени през предходния месец. Въпреки това той остава на изключително високо ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ЗАЩО ГРЪЦКАТА КРИЗА?Ами държавния дълг на Германия надхвърлящ цифрата 3,3 трил. ? ??Що се отнася до дълга Германия по нищо не е по различна от САЩ !!ПОТЪНАЛА В ДЪЛГОВЕ ДЪРЖАВА, КОЯТО ИМА ПРОБЛЕМИ С КРЕДИТОРИТЕ СИ!!Гърция е само параван зад който се крият огромните проблеми на ПРЕХВАЛЕНАТА немска държава и опит да се прехвърли проблема от болната на здравата глава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още