IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира се срина до ново рекордно дъно спрямо долара

Турските пари увеличават загубите на фона на политическата несигурност и опасенията за растежа в развиващите се държави

16:48 | 15.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Турската лира се срина до ново рекордно дъно спрямо долара

Турската лира се гмурна до ново рекордно дъно спрямо долара, увеличавайки загубите на фона на политическата несигурност и ситуацията с кюрдските бунтовници, в комбинация с опасенията за всеобщо забавяне на растежа в развиващите се държави, подклаждани от Китай, пише MarketWatch.

Лирата се срина с повече от 0,6% до 3,0686 лири за долар веднага след отварянето на пазарите в Истанбул. По този начин курсът прекрачи предишния негативен рекорд от 3,0653 лири за долар, отчетен миналия четвъртък.

Към 16:26 часа българско време курсът се стабилизира леко до ниво от 3,033 лири.

По-малко от два месеца до новите избори Турция е обхваната от ескалиращо насилие в югоизточните региони, след като през юли бе нарушено 2-годишното примирие с обявената за незаконна Кюрдска работническа партия.

Възраждащият се конфликт вече отне живота на стотици военни, цивилни и кюрди. Бяха предприети извънредни мерки и бе въведен вечерен час в нестабилните региони на Турция по южните граници с Ирак и Сирия.

Същевременно турската лира претърпя силно поражение заради опасенията относно икономическото забавяне на Китай, което доведе до сътресения на глобалните пазари и в частност – на развиващите се пазари.

Взети заедно, събитията притискат инвестиционния рейтинг на Турция, като анализатори предупреждават, че в петък Fitch Ratings може да ревизира перспективата пред оценката от „стабилна“ на „негативна“. Агенцията присъжда рейтинг на южната ни съседка от ВВВ-, което е една степен над т.нар. „junk”.

„Спадът в стойността на турските активи, деноминирани в лири, може да набере инерция“, коментира главният икономист на Eczacibasi Securities Сертан Каргин. Той посочва икономическите и политическите предизвикателства и преминаването на лирата отвъд психологическия курс от 3 лири за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още