IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швеция остави без промяна основната лихва

Институцията запази рекордно ниската ставка от -0,35%

11:55 | 15.12.15 г.
Централната банка на Швеция остави без промяна основната лихва

Централната банка на Швеция остави без изменение основния си лихвен процент по кредитирането и се въздържа от повишаване на програмата си за изкупуване на облигации, залагайки, че скокът в растежа ще даде тласък на икономиката от 3-годишната нулева инфлация.

Шведските централни банкери запазиха основния си лихвен процент на рекордното дъно от -0,35%. 12 от 17-те анкетирани от Bloomberg анализатори не очакваха каквито и да е промени. Останалите експерти прогнозираха допълнително свиване на ставката. Институцията запази очакванията си за развитието на икономиката и обема на програмата за изкупуване на активи. Шведската крона поскъпна леко с 0,4 на сто до 9,286 за едно евро непосредствено след оповестяването на решението.

"Развитието на шведската икономика е малко по-добро от очакваното въпреки продължаващата несигурност в световен мащаб", посочиха от банката. "Налице е тенденция на нарастване на инфлацията, която през миналата година все още не беше стъпила на твърда основа."

Шведските централни банкери обявиха безпрецедентни мерки за съживяване на инфлацията, намалявайки ставките до отрицателно ниво и стартирайки програма за изкупуване на държавни облигации. Те бяха принудени да действат, за да запазят относително нисък курса на кроната, който нарасна след поредните действия от страна на Европейската централна банка по-рано този месец.

Централната банка на Шведия цели инфлация около 2%. Според прогнозите на икономистите на банката целта ще бъде постигната през първата половина на 2017 г.

Историческите мерки предизвикаха критики от страна на някои анализатори. Цените на жилищата нараснаха повече от два пъти през последните 10 години. Шведската икономика пък се ускори с 3,9% на годишна база през третото тримесечие. Безработицата в момента е около най-ниското си ниво от 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още