IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли ЕЦБ да се пребори с ниската инфлация?

Дилемите на централните банки се различават по отношение на монетарните политики, но опасенията и заплахите за икономиките остават общи

11:30 | 26.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Докато Федералният резерв на САЩ (Фед) се очаква да пристъпи към повишение на лихвените нива през декември в отговор на икономическия растеж и добрите данни за пазара на труда в икономика номер едно, то Европейската централна банка (ЕЦБ) по всичко личи би предприела нови количествени улеснения след срещата на институцията на 3 декември. Инфлацията във валутния съюз остава на нива близки до 0%, докато базовата инфлация без енергийния сектор и сезонните колебания остава едва 1%, далеч от целевите нива на ЕЦБ от 2%. В същия момент Английската централна банка все още се колебае кога да предприеме повишение на лихвените нива, отново поради колебливи инфлационни данни. Централните банки на Швеция и Швейцария се опитват да намерят начин как да се борят с твърде скъпите си национални валути, вследствие на слабостта на еврото. Европа се намира в люта борба с ниската инфлация, докато отвъд Океана САЩ бележи растеж, като повишението на лихвите там не е било по-близо през последните 10 години.

Дилемите на централните банки се различават по отношение на монетарните политики, но опасенията и заплахите за икономиките остават общи. Става все по-трудно възстановяването и още повече поддържането на стабилен растеж в икономики, които дълго са изпитвали последствията на слаби инвестиции, високи нова на безработица, намаляване на потенциала за растеж и застаряващо население. Евтината цена на европейските пари увеличава съмненията, че традиционните начини за борба с ниските нива на инфлация вече не дават необходимия резултат. Президентът на ЕЦБ Марио Драги би пристъпил към допълнително намаляване на лихвите по депозитите поне с още 10 процентни пункта, увеличаване на месечните покупки на държавни облигации, опити да се избягват вложения на банките в ЕЦБ и други монетарни стъпки, с цел да се пребори с нулевите нива на инфлация и да стимулира растежа. Според някои пазарни участници обаче, тези мерки вече не са ефективни и не биха дали необходимия резултат в тази макроикономическа обстановка.

Вчера станахме свидетели на силни данни за щатската икономика. По-добри резултати бяха обявени за стоките с дълготрайна употреба, както и за молбите за помощи за безработни в САЩ. Това не дава основание на инвеститорите да смятат, че Фед няма да пристъпи към повишение на лихвените нива следващия месец. Това породи поскъпване на долара през вчерашния ден, като зелените пари напреднаха спрямо еврото до 1.0565, а спрямо йената до 122.93. С това доларът достигна 8.5-месечен връх спрямо 6 основни валути, задминавайки 100 пункта при 100.170.

Щатските фондови пазари записаха слаби промени в стойностите си, като сесията бе белязана от 5-ия най-нисък обем за годината. След силните данни за американската икономика и запазване на очакванията за по-високи лихви, основните индекси DJIA и S&P 500 регистрираха разнопосочни движения, респективно ръст и спад от 0.01%. Щатските пазари ще бъдат затворени днес, поради Деня на благодарността в страната, а в петък ще работят половин ден, като не се очакват икономически новини през тези 2 дни.

В Европа, „сините чипове“ на Великобритания FTSE 100 завърши на най-високи нива от 6-ти ноември насам, покачвайки се с 0.96% до 6 337.64 пункта. Причина за ръста бяха положителни новини за сектора на недвижимите имоти, след като правителството на страната цели да увеличи придобиването на собственост на жилища на Острова. Германският DAX също записа силно поскъпване вчера, приключвайки до 11 152 пункта, вследствие на очакванията за допълнителни стимули в еврозоната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Поглед към големите времеви рамки на двойката ни подсказват за край на възходящата корекция, започнала още през 2012 г. Последното поевтиняване на двойката се случи след тест на 50% по Фибоначи (отбелязано на графиката). Предвид ситуацията с количествените улеснения в еврозоната и цялостната дефлационна фаза, в която се намира, може да кажем, че в по-дългосрочен план двойката ще поевтинява. Първата сериозна подкрепа за еврото се намира около 1.3813. Преди цената да се доближи около зоната на съпротивление, оставаме с нагласа за къси позиции, които ще търсим на по-малките времеви рамки – H1 и H4.

Анализът е предположение за евентуалното движение на двойката за следващата година, той не е подходящ за търгуване или за дългосрочно инвестиране на средства. Прогнозата е опит да се даде обща представа и нагласа какво е възможно и реалистично да се случи и кои са свободните диапазони между важни психологически нива. На нейна база ще бъде по-лесно да се наместват малките парченца на средносрочните динамични модели. Независимо дали графиката ще се движи точно по предварително начертаната траектория, ние знаем, че всяка хоризонтална линия на подкрепа/съпротива ще оказва необходимото противодействие на цената и на малките времеви рамки тя ще образува краткосрочни трендове. От тях ще извличаме печалба, когато това е възможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Ама ЕЦБ срещу инфлацията ли се бори? Това е много тъпо. Аз си мислех, че количествените улеснения целят да възстановят икономическият растеж, а не просто да предизвикат инфлация. Да се предизвика инфлация е най-лесното нещо на света. Питайте Жан Виденов. Ама то не става само с инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още