IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободното падане на рублата продължава

Руската валута се представя най-зле в развиващите се пазари, като се понижи с близо 5% до 85,390 рубли за долар

12:51 | 21.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската рубла се срива до рекорни нива за втори пореден ден и е напът да запише най-големия си двудневен спад от девет месеца, след като петролът с цена под 28 долара за барел отблъсква инвеститорите от най-голямата страна износителка на енергия, съобщи Bloomberg.

Руската валута се представя най-зле от конкурентите си на развиващите се пазари, като се понижи с близо 5% до 85,390 рубли за долар към 11:06 часа българско време. Час по-късно валутата ограничи обезценяването до 84.290 рубли за долар.

Курсът на еврото също скочи до 93,032 рубли за евро, а към 12 часа българско време е 91.616 рубли за евро.

Доходността по петгодишните държавни облигации се повиши с 13 базисни пункта до 11,05%, което е най-високото ниво от октомври насам. Валутата се търгува под най-ниските нива от пика на финансовата криза в Русия през декември 2014 г., посочва Bloomberg.

Макар че продължава да се обезценява, рублата все още не е достигнала 26-процентния спад в цената на петрола тази година. Това означава, че тя е по-скъпа спрямо петрола и намалява приходите от износа на енергия. Досега Централната банка се въздържа от намеса, а в сряда управителят Елвира Набиулина заяви, че валутата е близо до своите фундаментални нива. 

„След като рублата прескочи психологическото ниво от 80 рубли за долар, трейдърите рязко ускориха разпродажбите“, казва Алексай Егоров, анализатор в Промсвязбанк в Москва, който най-точно прогнозира динамиката във валутата през 2015 г. „Рублата наваксва загубите при петрола, след като инвеститорите преразглеждат нагласите си към руските активи“, допълва той.

„Не се очаква намеса на руската централна банка в полза на рублата", пишат в свой коментар анализаторите на „Росбанк". „Властите не виждат рискове за финансовата стабилност при настоящата среда", поясняват анализаторите и очакват още по-силно обезценяване за руската валута. 

Междувременно говорителят на президента Путин Дмитрий Песков заяви, че не би нарекъл динамиката в курса на рублата „срив“. „Курсът действително се променя, той е колеблив, но далеч не е срив“, каза Песков, цитиран от бизнес портала БРК. Според прессекретаря на Кремъл централната банка достатъчно внимателно следи ситуацията и я анализира. 

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
В статията е написано: :Според прессекретаря на Кремъл централната банка достатъчно внимателно следи ситуацията и я анализира".Истината е, че ЦБ не може да помогне за спасение от актуална криза, тъй като причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Фалит няма как да има. Това не е България при Жан Виденов, който остави 300 милиона в хазната. Русия има предостатъчно валутни резерви, златни запаси, а нефтът формима около 40% от държавния бюджет.Обезценката на нефта удря всички производители. Но ако Чичо Самчо се надява да свали Путин с тия еФФФтини номера, излъгал се е. Просто времената са други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Как да е срив - то е организиран фалит :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Миналата седмица разправях аз нещо ама.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още