IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената с нов 18-месечен връх спрямо долара

Финансовият министър Таро Асо изрази неудовлетворение от силната йена, смятайки, че това е изключително обезпокоително

09:46 | 02.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Йената отчете в днешната ранна търговия нов 18-месечен максимум спрямо долара, след като най-голямото й седмично поскъпване от над седем години изпробва търпението на японските власти, обезпокоени, че тенденцията ще ощети износа и капиталовия пазар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През уикенда финансовият министър Таро Асо, цитиран от японски медии, изрази неудовлетворение от силната йена, заявявайки, че това е изключително обезпокоително, припомня агенцията.

Доларът днес поевтиня до 106,14 йени - най-ниско равнище от октомври 2014 година. Така бе достигнат нов максимум на японската валута след петъчния курс от 106,27 йени за долар. Миналата седмица щатската валута спадна с близо 5 на сто спрямо японската, което не е виждано от 2008 година. Това стана, след като японската централна банка се въздържа от допълнителни стимули

Еврото остана стабилно при курс 122 йени, но е близо до тригодишния си минимум от петък (121,66 йени).

Новото укрепване на йената се наблюдава, след като американското финансово министерство постави Япония в списък за наблюдение, наред с Китай, Южна Корея, Тайван и Германия. Вашингтон ще следи внимателно и ще прави оценка на икономическите тенденции и валутната политика на тези икономики, които имат големи търговски излишъци със САЩ.

През миналата седмица ЯЦБ изненада пазарите, след като се въздържа от дългоочаквано разширение на паричните стимули.  Япония се бори с дефлационна спирала, в която е попаднала от години насам, а целевите нива на инфлацията в размер от 2% остават мираж. Именно поради тази причина голяма част от пазарните участници се надяваха, че централната банка ще разшири вливането на пари в икономиката, но това не се случи. Председателят на институцията Харухико Курода заяви, че е необходимо повече време, за да се усети ефектът от въведените отрицателни лихви и за момента не са необходими допълнителни намеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още