IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира разширява най-дългата си губеща серия от септември насам

Политическата криза в Турция прави вътрешния пазар по-уязвим при разпродаването на активи в развиващите икономики

18:45 | 13.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Турската лира поевтиня и разшири най-дългата си губеща серия от септември насам на фона на задълбочената политическа криза в страната, съобщава Bloomberg.

Валутата поевтиня с 0,4 на сто до 2,9707 лири за долар към 18:44 ч. българско време и така спадът за последните шест дни възлиза на 1,5%. Доходността по държавните облигации е напът да запише трето поредно седмично повишение.

Политическата криза в Турция прави вътрешния пазар по-уязвим при разпродаването на активи в развиващите икономики, тъй като намалява апетитът за рискови инвестиции. 

Противоречията между президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу доведоха до оставката на Давутоглу и до липса на яснота за паричната и фискалната политика. През седмицата, която приключи на 6 май, чуждестранните инвеститори са разпродали турски акции и облигации на стойност 481 млн. долара, което е най-голямата сума от декември насам, сочат данни на Централната банка на Турция.

„Комбинацията от по-предизвикателна глобална среда и вътрешни политически рискове не е никак добра“, казва Мартен Ян Бакуум, старши стратег за развиващите се пазари в NN Investment Partners в Хага.

Не всички анализатори и инвеститори са песимистично настроени. Швейцарската банка Credit Suisse препоръча в петък купуване на турски облигации предвид очакването, че индексът MSCI Turkey има потенциала да расте с 12% в доларови измерения. Банката твърди, че държи с 20% повече турски акции в портфолиото си отколкото бенчмарковите показатели препоръчват.

Основният индекс на борсата в Истанбул (Borsa Istanbul 100) се понижи с 0,1% за седмицата, а от началото на май – с 8,3 на сто, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
А ходил ли си по-нататък от Бурса ?Тогава пак се обади.Не може да сравняваш 3% от територията на турция + Анкара и бурса, като изключваш 85% от останалата територия.Погледни в анадола и ще видиш хора живеещи в късен неолит (каменна ера) и ранно средновековие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
to66e
преди 7 години
Личи ти че не си ходил скоро в Турция, а може би изобщо. Не мога да твърдя че съм и фен, обаче разликите с нашата мила татковина са очевидни и за съжаление не са в наша полза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Ironhorse
преди 7 години
Според мен, след като се установи очевадно проваления летен сезон 2016, турската лира ще потъне още по-дълбоко.Да не говорим, че ЕС е на път да пренасочи обещаните пари на Турция към Гърция и Италия.Дали Ердоган ще насочи всички мигранти към ЕС, общо взето ще е ход на отаяние, защото ЕС ще се справи, но ако ЕС му тресне едно иконимическо ембарго, Турция отива хептен в кереча.Но понежде Ердоган е изключително импулсивен и самонадеян като Путин, предполагам, че допусне грешката да организира и направлява мигрантите.ЕС тресна ембарго на Русия, та си мисля, че за Турция няма много да се мисли.Тепърва турската икономика ще потъва.Ние тук ще забележим всичко веднага и то по завръщането на изселниците.Ще видите, че нашите изселници ще започнат да се завръщат, заящото Турция вече е в диктатура, гражданска война и задаващ се икономически погром. А с нашите паспорти изселниците са граждани на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още