IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на японския бизнес за инфлацията се понижават през второто тримесечие

Резултатите подхранват съмненията в твърденията на Японската централна банка, че агресивното печатане на пари ще ускори ръста на цените

17:38 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очакванията на японския бизнес за инфлацията се понижават през второто тримесечие, показва проучването „Танкан“ на Японската централна банка, цитирано от Ройтерс.

Компаниите очакват потребителските цени да се повишат средно с 0,7% след една година. Преди три месеца очакванията бяха за ръст от 0,8%, като стойностите са далеч от целта за 2% инфлация.

Резултатите подхранват съмненията в твърденията на Японската централна банка (ЯЦБ), че агресивното печатане на пари ще ускори ръста на цените до желаното ниво.

В петък банката публикува друго свое проучване за нагласите в производствения сектор, които показаха по-слаба увереност през второто тримесечие. Това увеличи натиска над регулатора да въведе още стимули, за да облекчи бизнеса от трудностите, които създава скъпата йена. 

„ЯЦБ вероятно ще трябва да понижи очакванията си за инфлацията отново и може да въведе нови облекчения този месец“, каза Мари Ивашита, главен пазарен икономист в SMBC Friend Securities. „Но е трудно да се обясни как допълнителни стимули ще помогнат на икономиката, когато доходността по облигациите е вече толкова ниска“, допълва тя.

Предизвикателствата, които създава силната йена за износа, и слабата инфлация увеличиха пазарните очаквания, че централната банка ще въведе още облекчения на заседанието си на 28-29 юли.

Проучванията през последно време показват, че фирмите са неохотни да вдигат цените и дори ги понижават заради слабото потребление, което компрометира твърдението на ЯЦБ, че като цяло тенденцията е за покачваща се инфлация.

„Паричната политика направи повече от достатъчно“, заяви Саюри Шираи, бивш член на борда на банката. „Не виждам защо ЯЦБ трябва да облекчава още, когато ефектите от съществуващите мерки изкривяват кривата на доходността“, допълва той.

Очакванията на компаниите за инфлацията след три години са за 1,1% на годишна база, като стойността е без промяна спрямо март. Прогнозите за след 5 години са понижени: от 1,2% годишен ръст на потребителските цени до 1,1 на сто.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още