IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в производството в Япония остава без промяна второто тримесечие

Индексът остава на ниво от 6 пункта, каквото беше и в края на март, а пазарите прогнозираха спад до 4 пункта

10:03 | 01.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес климатът в производствения сектор в Япония остава без промяна през второто тримесечие, сочи проучването Tankan на Японската централна банка, цитирано от WBPonline.

Индексът остава на ниво от 6 пункта, каквото беше и в края на март, а пазарите прогнозираха спад до 4 пункта.

При средните предприятия подизмерителят се понижава от 5 до 1 пункта, а при малките компании: от -4 до -5 пункта.

Когато стойността е под нула, това означава, че бизнесът е песимистичен. 

Условията на търсенето и предлагането в Япония се подобряват за големите предприятия, но остават без промяна на притеснително ниски нива за малките компании. Има подобрение във външното търсене и предлагане както за малките, така и за големите фирми. В проучването Tankan участват около 1 200 компании и данните се използват от централната банка при определянето на паричната политика.

Що се отнася до назначаването на персонал, се наблюдава леко подобрение при всички компании, но като цяло условията остават слаби.

Други данни от четвъртък показаха, че индустриалното производство в Япония се понижава с 2,3% на месечна база през май, което е най-рязкото понижение от три месеца насам и повече от очакванията за спад от 0,1%.

Слабата икономическа активност отчасти се дължи на поскъпването на йената през последните шест месеца. От началото на годината валутата е поскъпнала с 15% спрямо долара. Скъпата йена не само пряко засяга търсенето, но и пречи на услията на централната банка да постигне целевото ниво на инфлация от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още