IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната се понижава с 1,1% през юли

Спадът на месечна база се дължи предимно на понижението в производството на капиталови стоки

14:57 | 14.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се понижава с 1,1% на месечна база през юли, сочат сезонно изгладени данни на Евростат. В целия Европейски съюз спадът е от 1%. Предишния месец бяха отчетени повишения от 0,8% и 0,7% съответно в еврозоната и ЕС.

Спадът на месечна база се дължи предимно на понижението в производството на капиталови стоки (-1,7% в еврозоната и -2,1% в ЕС).

От страните, за които има данни, най-голямо понижение е регистрирано в Словакия (-15,9%), Чехия (-9,7%) и Холандия (-5,8%). Най-големи са ръстовете в Естония (+4,5%), Ирландия (+3,7%) и Дания (+2,3%).

На годишна база през юли индустриалното производство също се свива – с 0,5% в еврозоната и с 0,1% в ЕС и в двата случая се дължи на спад на производството на енергия. 

В България на месечна основа се наблюдава спад от 1,6 на сто, на годишна - растеж от 2,3 процента.

Най-голямо месечно понижение има в Словакия (-15,9 на сто), Чехия (-9,7 на сто) и Холандия (-5,8 на сто), а най-силно покачване - в Естония (+4,5 на сто), Ирландия (+3,7 на сто) и Дания (+2,3 на сто).

Резкият спад на месечна база е сигнал, че скромното икономическо възстановяване във валутния съюз едва ли бързо ще си върне инерцията след забавянето през второто тримесечие, коментира MarketWatch. Изданието допълва, че индустриалното производство в еврозоната беше волатилен показател през последните няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още