IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея понижи прогнозата си за ръста на икономиката през 2017 г.

Ниските потребителски разходи и слабият пазар на труда спъват възстановяването на четвъртата по големина азиатска икономика

10:14 | 29.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Потребителското доверие и разходи спадат на фона на политическия скандал в страната. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Потребителското доверие и разходи спадат на фона на политическия скандал в страната. Снимка: Getty Images News

Южна Корея понижи прогнозата си за икономическия си растеж за следващата година, след като слабото вътрешно търсене и отслабващият растеж на пазара на труда възпрепятстват възстановяването на четвъртата по големина икономика в Азия, предава Ройтерс.

Корпоративното преструктуриране в изпадналия в затруднения корабоплавателен сектор и корабостроенето ще се отразят неблагоприятно на ръста на работните места през следващата година, докато се очаква и потреблението да се забави поради несигурността във и извън страната, коментира агенцията. 

Продължаващият скандал с евентуална търговия с влияние, свързан с президента Пак Кън-Хе и нейна довереница - дъщеря на лидер на религиозна секта, накара депутатите да гласуват за импийчмънт на Пак, отношение по който трябва да вземе скоро Конституционният съд.

Скандалът и последвалите разследвания се отразиха негативно на доверието на потребителите и бизнеса, като потребителското доверие се понижи по-рано през тази седмица до най-ниското си ниво от над 7 години и половина.

В резултат на това правителството сега очаква икономически растеж от 2,6% през 2017 г., обяви финансовото министерство. Това представлява понижение спрямо по-ранната прогноза за ръст от 3%, и по-ниска прогноза от тази на централната банка на страната, която бе за разширяване на брутния вътрешен  продукт от 2,8%. През 2014 г. и 2015 г. икономиката на страната отчете повишения от 3,3 на сто и съответно 2,6 на сто. 

„Това е една сравнително мрачна прогноза, като се има предвид, че правителството обикновено увеличава политическите усилия за стимулиране на растежа", казва Мун Юнг-хуи, икономист в KB Investment & Securities.

„Докато износът вероятно ще се възстанови през следващата година, слабото вътрешно търсене ще повлече надолу общия растеж, докато строителната индустрия губи инерция".

По-рано в четвъртък премиерът Хуан Хуо-Ан подчерта важността на възстановяването на стабилни условия, така че домакинствата и фирмите да могат да се върнат към нормалните си модели на разходи.

В своя документ за политиката си за 2017 г. Централната банка на Южна Корея също заяви, че икономиката е изправена пред рискове от спад заради политическата несигурност, като добави, че планира да запази монетарните условия хлабави и през следващата година.

Тенденцията на намаляване на износа обаче може да е стигнала дъното. Правителството очаква износът да се разшири с 2,9% през следващата година. Очаква се експортът за декември да отчете ръст за втори пореден месец.

Въпреки това обаче възможните нови политики на търговски протекционизъм от страна на САЩ и увеличаването на конкуренцията по отношение  на търговията с Япония и Китай представляват сериозни рискове за възстановяването на износа, съобщи още финансовото министерство.

Други данни също от четвъртък показват, че промишленото производство през ноември се е повишило с най-бързия темп от над седем години, но анализатори се съмняват, че този ръст може да бъде запазен.


source: tradingeconomics.com

„Това е само временен отскок и е малко вероятно да бъде прелюдия към действително възстановяване", казва Лий Санг-Йе, главен икономист в Eugene Investment & Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още