IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на германската икономика се ускорява, но по-слабо от очакваното

Стабилните фундаменти се конкурират с увеличената несигурност в чужбина

10:04 | 14.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на германската икономика се ускорява през последното тримесечие на 2016 г.,но по-слабо от очакваното, като стабилните фундаменти се конкурират с увеличената несигурност в чужбина, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се разширява с 0,4% на тримесечна база, показват данните на федералната статистическа служба Destatis. Очакванията бяха за ръст от 0,5 на сто, а повишението през третото тримесечие беше 0,1%.

През цялата 2016 г. германската икономика расте с 1,9% и тя остава двигателят на умереното, но издръжливо възстановяване. Освен това федералната република извлече полза от слабото евро, евтиния петрол и политиката за стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тези фактори насърчават потребителските разходи и износа, но нарастващият инфлационен натиск и неясното бъдеще на световната търговия повдигат въпроса дали темпът на експанзия може да се поддържа.

От статистическата служба посочват, че ръстът в БВП в края на миналата година е воден от вътрешното търсене. Правителството рязко увеличава разходите, а потреблението на домакинствата записва лек ръст. Инвестициите също се развиват добре, подкрепени от строителството. Вносът изпреварва износа и нетната търговия натежава на ръста.

„Динамиката изглежда ще остане почти без промяна“, заяви Йенс Крамер, икономист в NordLB в Хановер, преди излизането на данните. По думите му инвестиционната активност ще започне бавно да набира инерция.

Второто четене на данните ще бъде публикувано на 23 февруари.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Е , лапаницата е на привършване...европа е опоскана вече , а пък навънка почнаха да бият през ръцете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още