IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство неочаквано се понижава през юни

Въпреки това през второто тримесечие се отчита повишение

11:53 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското индустриално производство през юни неочаквано се понижава за пръв път тази година, макар че за второто тримесечие записва ръст, съобщава Ройтерс.

Индустриалното производство се понижава с 1,1% на месечна база през юни, след като през май беше записан ръст от 1,2 на сто, показват данните на министерството на икономиката. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за 0,2% ръст.

За периода април-юни обаче се отчита ръст от 1,8% на тримесечна база и според експертите в министерството положителната тенденция ще се запази.

„Колкото и неочакван да е спадът в индустриалното производство, германската икономика все още е напът да запише поредно силно тримесечие“, коментира Карстен Бжески, икономист в ING Bank. По думите му обаче скандалът с вредните емисии и обвиненията в картел в автомобилния сектор в Германия в някакъв момент може да натежат на икономиката, особено предвид, че секторът генерира една пета от износа.

Данните от понеделник показват още, че енергията дава единствения положителен импулс за индустриалното производство, записвайки ръст от 1,4 на сто. Производството на междинни, капиталови и потребителски стоки се понижава спрямо май.

Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още