IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела изтри над 99% от стойността на валутата си спрямо еврото

Международният валутен фонд прогнозира, че инфлацията в иначе богатата на петрол страна ще достигне 13 000% до края на тази година

14:32 | 06.02.18 г. 11
<p>
	Банер върху сградата на Централната банка на Венецуела. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Банер върху сградата на Централната банка на Венецуела. Снимка: Архив Ройтерс

Венецуелският боливар се срина с между 86,6% и 99,6%, след като централната банка започна отново да провежда валутни аукциони за пръв път от миналия август като част от усилията си за облекчаване на сериозния недостиг на долари и опит за справяне с хиперинфлацията, съобщава Bloomberg.

На новата официална платформа за валутен обмен DICOM с един долар вече могат да се купят 25 000 боливара, а едно евро се разменя за 30 987,5 боливара. Това представлява девалвация от 86,6 процента за пет месеца спрямо еврото и 99,6 процента спрямо субсидирания курс от 10 боливара за долар, отменен миналата седмица, уточнява Ройтерс. На черния пазар обаче физическите лица и фирмите, които нямат достъп до официалните пазари, плащат около 225 000 боливара за долар, посочва dolartoday.com.

Девалвацията на венецуелската валута е поредното усилие от страна на президента Николас Мадуро да преодолее тежката икономическа криза в иначе богатата на петрол страна. Обезценяването на валутата ще даде възможност на бизнеса да купува стоки от чужбина на значително по-ниски цени.

Венецуелското правителство наложи строг валутен контрол през 2003 г., като ограничи достъпа до щатската валута, за да защити намаляващите си резерви. Това обаче причини хроничен недостиг на всичко от захар до лекарства срещу рак, а цените буквално се изстреляха нагоре с невероятни темпове.

Международният валутен фонд прогнозира, че инфлацията във Венецуела ще достигне 13 000% до края на тази година, а икономиката ще се свие с 15%.

Мадуро заяви вчера, че възнамерява да предложи на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страните извън картела да създадат съвместно механизъм за издаване на криптовалути, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

По думите му идеята е била приета с ентусиазъм от генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо.

В началото на декември миналата година венецуелският държавен глава обяви намерението си да създаде собствена криптовалута - петро. Според него използването на новата технология ще позволи страната да преодолее социално-икономическата криза. Тогава президентът посочи, че Венецуела ще обезпечава петрото със запаси от природни ресурси, злато, петрол и диаманти.

В началото на януари Мадуро нареди да започне издаването на 100 милиона единици от националната криптовалута. По-късно той обяви, че на 20 февруари ще започне предварителната продажба на петро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 17
Иван Митев
преди 6 години
Ситуацията във Венецуела е последица от пренебрегването на вредното влияние от въведената парична единица.Ако бе със защита срещу вредното влияние от въведената парична единица, Венецуела нямаше да има сегашния дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още