IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската политика на Тръмп увеличава несигурността сред германския бизнес

От данните на института Ifo става ясно, че в момента растежът на германската икономика е задвижван от строителния сектор

14:09 | 25.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговската политика на американския президент Доналд Тръмп „Америка на първо място“ създава несигурност сред германските фирми, като бизнес климатът се влошава през юли, става ясно от данните на икономическия институт Ifo, цитирани от Ройтерс.

„Несигурността се е увеличила значително“, коментира икономистът на Ifo Клаус Волрабе за Ройтерс.

Според него растежът на германската икономика - най-голямата в Европа, е задвижван от строителния сектор, в който бизнес климатът се намира на най-високите си нива от 1990 г. насам.

Индексът на бизнес климата на института Ifo се понижи леко до 101,7 пункта през юли спрямо 101,8 пункта, отчетени месец по-рано.

Последното четене на данните е над пазарните очаквания за 101,5 пункта. Това обаче е най-лошият резултат за бизнес климата в Германия от март 2017 г. насам, като при очакванията за бъдещето също се наблюдава допълнителен спад от 98,5 пункта до 98,2 пункта. Подиндексът, следящ текущите бизнес условия, пък леко се e покачиl от 105,2 пункта до 105,3 пункта.

Бизнес климатът се влошава в промишлеността, при търговците на едро и дребно, но се подобрява при доставчиците на различни услуги и строителите, поясняват от tradingeconomics.com. Именно в строителния сектор се наблюдава значително подобряване на бизнес климата до 27,4 пункта през юли спрямо 19,4 пункта, регистрирани месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още