IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания растат, но перспективите са мрачни

Очакванията са за свиване на поръчките, повишаване на цените, намаляване на заетостта и спад на инвестициите

14:49 | 23.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания се повишават неочаквано през август, но големите вериги магазини предвиждат рязък спад в заетостта през идващите месеци, става ясно от проучване, публикувано в четвъртък и цитирано от Ройтерс.

Конфедерацията на британската индустрия (CBI) отчете ръст на продажбите на дребно през август спрямо предходния месец, но според изследването търговците са понижили очакванията си. 

„Горещата вълна, която премина това лято през Обединеното кралство, попречи на продавачите да бъдат на открито на големите улици, а потребителите консумираха храни и напитки основно на барбекюта и градински партита“, обяснява Анна Линч, икономист на Конфедерацията.

Според нея това означава, че перспективите пред търговците на дребно ще са предизвикателни в условията на спад на поръчките, повишаване на цените, намаляване на заетостта и спад на инвестициите. 

Междувременно през миналата седмица стана ясно, че инфлацията във Великобритания се ускорява за първи път от началото на годината през юли, карайки много британски домакинства да се чувстват притиснати от ръста на цените, който е почти сходен с темпа на покачване на заплатите.

Според данните на Националната статистическа служба потребителските цени са се увеличили с 2,5% през юли, след като останаха без промяна на ниво от 2,4% през предходните три месеца. Увеличението потвърждава прогнозите на икономисти, участващи в допитване на агенция Ройтерс.

Това е първият път от ноември насам, когато инфлацията набира скорост, с което забавя възстановяването на покупателната сила на много домакинства, въпреки че очакванията са тя да намалее през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още