IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка може да последва примера на ЕЦБ и да задържи стимулите

Йената може да поскъпне значително, ако японският регулатор реши да не разхлабва своята парична политика, което допълнително ще влоши данните при износа

12:40 | 26.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да задържи за момента налагането на допълнителни стимули и разхлабване на своята парична политика вероятно ще повиши шансовете Японската централна банка (ЯЦБ) да вземе подобно решение през следващата седмица, като използва думи, а не действия, за да сигнализира за своята готовност да отблъсне нарастващите глобални рискове от икономиката на островната азиатска страна, съобщава Ройтерс.

Тъй като солидното вътрешно търсене в Япония помага да бъде компенсиран слабия износ, много от банкерите в ЯЦБ не виждат необходимост от увеличаване на стимулите, като предпочитат да запазят ограничените си възможности за реакция в тези условия, информират източници, запознати с темата. 

Все пак съществуват и притеснения, че регулаторът ще бъде по-малко благосклонен към съществени стимули, когато централните банки в САЩ и Европейския съюз (ЕС) сигнализират за по-свободна политика. Това би могло да предизвика скок в йената, което ще окаже допълнителен натиск върху японските износители.

Най-сериозният тест за момента се очаква през следващата седмица. След заседанието на ЯЦБ Федералният резерв на САЩ ще трябва да обяви своето решение дали да намали лихвените проценти.

Някои анализатори очакват японският регулатор да подобри насоките и да се ангажира да поддържа свръхниски лихви по-дълго време. Очаква се също така да запази мащабната си програма за закупуване на активи.

Съгласно настоящите насоки, ЯЦБ обещава да поддържа нива на ултраниски лихви „за продължителен период от време, поне през пролетта на 2020 г.“

Защитниците на този вариант твърдят, че промяната в насоките може да помогне да се разсеят пазарните виждания, че ЯЦБ ще изостане от Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ в разширяването на стимулите.

Макар че идеята е сред възможностите, които се обсъждат вътрешно в регулатора, някои служители се притесняват, че стремежът да се успокоят пазарите по този начин може да има негативни последици, ако се разглежда като знак на отчаяние, съобщиха източниците.

„ЕЦБ укрепи бъдещите си насоки, така че ЯЦБ също може да направи това. Но това е един от малкото останали инструменти на политиката, така че регулаторът вероятно ще избере най-подходящото време за това“, посочват източниците.

Дори ако не бъде направена промяна в насоките, управителят на ЯЦБ Харухико Курода вероятно ще използва своя брифинг след заседанието, за да повтори готовността си да увеличи стимулите, ако икономиката изгуби импулс, за да постигне целта за ниво на  инфлацията от 2%, твърдят анализатори.

В нови тримесечни прогнози, които ще бъдат публикувани на срещата на следващата седмица, ЯЦБ вероятно ще намали прогнозата си за инфлацията за текущата фискална година, която приключва през март 2020 г., сочат източници.

Анализаторите в ING се съмняват, че през следващите месеци ще има значимо възстановяване на световната търговия и дори смятат, че може да се влоши още повече, имайки се предвид продължителната търговска война между САЩ и Китай и други циклични геополитически фактори.

Облекчаването не е лесен избор за ЯЦБ, който има разполага с по-малко възможности от Фед. Лихвените проценти на Япония вече са отрицателни и затрудняват печалбите на финансовите институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още