IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония с осми пореден месечен спад

Страната отчита свиване на износа с 9,3% за Китай и с 6,9% за Южна Корея

15:40 | 19.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Япония се е понижил за осми пореден месец през юли на фона на продължаващите притеснения от търговската политика на американския президент Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Износът и вносът на Япония са намалели през юли спрямо същия месец на миналата година, сочат официални данни, публикувани днес.

Износът се е свил с 1,6 на сто, а вносът - с 1,2 на сто, което е довело до търговски дефицит от 249,6 млрд. йени (2,35 млрд. долара).

Световните пазари са подложени на сътресения заради търговската война между САЩ и Китай. Забавянето на китайската икономика със сигурност ще засегне икономиките на другите страни в региона, включително на Япония, отбелязва АП.

Японският износ за Китай миналия месец е намалял с 9,3 на сто, а вносът е нараснал с 2,8 на сто. Износът на японските производители за САЩ през юли се е повишил с 8,4 на сто, а вносът - с 3,5 на сто.

Япония същевременно е въвлечена в търговски спор със съседната Южна Корея. Японският износ за южнокорейския пазар през юли се е свил с 6,9 на сто, а вносът - с 8,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още