IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трето поредно тримесечие на ръст на японската икономика

Растежът надмина очакванията, но темпото на експанзия се забавя

09:00 | 09.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Япония расте за третото поредно тримесечие. Както обяви правителството в петък въз основа на предварителни данни, брутният вътрешен продукт (БВП) между април и юни се е увеличил с 1,8% на годишна база. Ускорението е по-високо от очакваното от икономистите.

Темпът на растеж обаче се забавя, след като третата по големина икономика в света отчете растеж от 2,8% през първите три месеца на годината. На тримесечна база БВП се увеличава с 0,4% за периода.

Растежът до голяма степен се дължи на частните потребителски разходи, които представляват около 60 процента от икономическото производство на Япония. Те са нараснали с 0,6 процента в сравнение с предходното тримесечие. Капиталовите разходи на предприятията също нараснаха - с 1,5 на сто. Важният двигател за икономическия растеж на Япония - износът, от друга страна изостава: експортът отчита спад от 0,1 процента.

Не трябва да бъдем оптимистични по отношение на перспективите за икономиката само заради днешните данни.

Поредното по-добро от очакванията тримесечие обаче не успява да потуши напълно опасенията за това, че търговското напрежение може да възпре експортно ориентираната икономика, коментира Bloomberg. Все пак устойчивото вътрешно търсене не може да спре ескалацията на търговската война между САЩ и Китай, което може да преобърне  глобалните пазари. Тепърва ще се разбере дали японската икономика ще понесе добре увеличението на вътрешния данък върху продажбите, който ще влезе в сила след само два месеца.

„Второто тримесечие беше добро, но виждам далеч по-несигурни фактори от оптимизма, когато погледна отвъд това лято", казва Юичи Кодама, главен икономист в Meiji Yasuda Life Insurance Co. в Токио, цитиран от Bloomberg. „Резултатите правят така, че икономиката изглежда по-добре, отколкото е в действителност“, пояснява той. 

„Не трябва да бъдем оптимистични по отношение на перспективите за икономиката само заради днешните данни", казва и Йошики Шинке, главен икономист в Dai-Ichi Life Research Institute. „Търговското напрежение нараства и предстои увеличение на данъка върху продажбите", пояснява и той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още