IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Япония достигна 5-месечен връх

В същото време японските продажби на дребно надминаха очакванията през май

11:48 | 29.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нивото на безработица в Япония се увеличи до 3% през май, достигайки най-високото равнище от пет месеца, тъй като обявеното от правителството извънредно положение по време на пандемията от COVID-19 беше продължено в по-голяма част от страната, показват официални данни във вторник, цитирани от Trading Economics.

Сезонно коригираният процент на безработица се е увеличил от 2,8% през април, за втори пореден месец, според данните.

япония япония

Отделни данни от Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи показват, че съотношението на наличността на работни места през май е непроменено от месец по-рано - има 109 разкрити работни места за всеки 100 търсещи работа.

В последната седмица на миналия месец 10 от 47-те префектури в страната бяха под третото поредно извънредно положение заради коронавируса, което още в края на април беше обявено в Токио, Киото, Осака и Хиого.

Заведенията за продажба на алкохол се очаква да затворят временно, а други търговски обекти намаляват работното време. Мерките многократно бяха удължавани след първоначалната крайна дата на 11 май, което нанесе удар върху третата по големина икономика в света.

Последните данни показват, че броят на работещите е спаднал със 130 хиляди спрямо предходния месец до 66,45 милиона души, спад за трети пореден месец.

Броят на безработните се е увеличил със 100 хиляди от април до 2,04 милиона души. Сред тях 810 хил. японци доброволно са напуснали работните си места, докато 630 хиляди са съкратени.

Разликата между половете при безработицата се стесни, тъй като тази при мъжете остана на 3,2%, докато при жените е нараснала с 0,4 процентни пункта до 2,7%.

В същото време японските продажби на дребно надминаха очакванията през май, тъй като домакинствата отпуснаха своите бюджети. Като цяло обаче потреблението все още е заложник на коронавируса, а икономическото възстановяване изглежда ще отнеме време, пише Ройтерс.

япония япония

Токио ще бъде домакин на Олимпийските игри през следващия месец, но анализаторите очакват икономиката на Япония да расте слабо през второто тримесечие, след като продължителните ограничения засегнаха перспективите за растеж.

Продажбите на дребно скочиха с 8,2% през май в сравнение с година по-рано, третият пореден месец на растеж, показаха правителствените данни във вторник. Това е и по-голям ръст от средната прогноза на пазара за повишение от 7,9%.

„Въпреки по-доброто от очакваното нарастване на продажбите на дребно скокът не беше достатъчно силен, за да подобри перспективата и условията за разходване на средства“, коментира Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

По-големият ръст на продажбите на дребно, който се дължи до голяма степен на статистическите базови ефекти, отразяващи миналогодишния спад, е подкрепен от по-големи разходи на общи стоки като облекло, автомобили и гориво, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още