IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът на потребителите да спазват COVID препоръките спасява Япония от рецесия

Обновените инвестиции от страна на бизнеса и увеличените държавни разходи също подкрепят ръста на брутния вътрешен продукт на страната от 1,3%

11:12 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Япония преодоля рецесията през тримесечието от април до юли, тъй като възстановяването на потребителските разходи се противопоставя на ограниченията, свързани с коронавируса, докато повишената активност сред потребителите подпомогна разпространението на заразата, съобщава Bloomberg.

Обновените инвестиции от страна на бизнеса и увеличените държавни разходи също подкрепят ръста на брутния вътрешен продукт на страната от 1,3% спрямо предходното тримесечие. 

Макар растежът да подкрепя подхода на премиера Йошихиде Суга за ограничаване на икономическите щети от пандемията чрез леки социални ограничения, избирателите не са съгласни с неговата стратегия. Последните анкети показват рекорден спад на одобрението за Суга. Анализаторите очакват той да предостави още един пакет от стимули преди изборите тази есен.

Потребителската активност, която помогна на Япония да избегне рецесия, в същото време стимулира разпространението на най-мащабната вълна на коронавируса в страната до момента. Ръстът на броя на заразените доведе до четвърто поред обявяване на извънредно положение, което помрачи провеждането на Олимпийските игри в Токио. Очаква се мерките да продължат до края на август.

Мудната ваксинационна програма остави Япония да разчита на ограничителните мерки, с които да овладее разпространението на вируса, които изглежда, че губят ефект, когато се задържат за продължително време. Икономистите смятат че растежът през това тримесечие зависи от това как купувачите реагират на данните за коронавируса.

Япония Япония

„Не съм сигурен дали трябва да се радвам на данните за БВП или не, тъй като фактът, че потреблението не е спаднало, означава, че повече хора са били на улицата, поради което разпространението на вируса е продължило“, коментира икономистът Мари Ивашита от Daiwa Securities Co.

Растящите бизнес инвестиции предполагат, че японските компании гледат отвъд пандемията, въпреки че влошаващата се отвъдгранична картина с делта варианта на коронавируса, включително в САЩ и Китай, представляват риск за финансовите резултати, ако износът се забави.

Министърът на икономиката Ясутоши Нишимура заяви, че Япония вече се справя с теста за издръжливост, свързан с пандемия, тъй като ваксините ще достигат до повече хора през следващите месеци. Досега по-голямата част от възрастните японци са получили своите дози, но делът на ваксинираните е едва 37% за цялото население.

„Продължаваме да очакваме икономиката да се върне към нивата от преди Covid-19 до края на годината“, казва Нишимура пред журналисти, като добавя, че очаква Япония да достигне нива на ваксинация, подобни на тези в САЩ и Европа до края на август.

Междувременно губернаторът на Токио Юрико Койке предупреди в петък, че ситуацията с коронавируса в столицата е на ниво бедствие, тъй като случаите се увеличиха до рекордните 5773 заразени. Местните власти поискаха от японското правителство да обмисли по-строги мерки, което може да помрачи плана за възстановяване на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още