IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Условията за финансиране за фирми остават изгодни*

ЕЦБ повиши и прогнозата си за инфлацията до 2,2% за тази година

16:03 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. <em>Снимка: архив Bloomberg LP</em></p>

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: архив Bloomberg LP

Условията за финансиране на компаниите все още са благоприятни, заяви по време на пресконференцията си след оповестяването на решението за лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ) председателят ѝ Кристин Лагард. Ето защо ЕЦБ ще забави темповете на закупуване на облигации като част от програмата за извънредни ситуации PEPP през следващите две тримесечия. Лагард обаче не казва с колко ЕЦБ ще намали темпа на покупки.

Лагард обявяви и текущите прогнози за растежа на еврозоната. За тази година ЕЦБ очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 5,0 %. По този начин централната банка увеличи прогнозата си. За 2022 г. прогнозата остава на ниво от 4,6 %, за 2023 г. - на 2,1 %.

ЕЦБ повиши и прогнозата си за инфлацията. Инфлацията в еврозоната вероятно ще бъде 2,2 процента тази година. През юни централната банка все още предполагаше увеличение от 1,9 %. За 2022 г. банкерите сега очакват годишно увеличение на цените с 1,7 % (прогноза за юни: 1,5 %), а за 2023 г. ЕЦБ прогнозира инфлация от 1,5 % (прогноза за юни: 1,4 %).

През второто тримесечие икономиката в еврозоната нарасна с 2,2 %. Има признаци за по-нататъшно възстановяване през третото тримесечие, каза Лагард, но подчертава рисковете, произтичащи от вариантите на коронавируса.

Запитана дали решението за забавяне на темповете на покупки на облигации предвещава повратна точка и край на покупките на облигации (Tapering), Лагард каза просто „не“ и вместо това заговори за повторно калибриране на PEPP. Скоростта на закупуване ще бъде "умерено коригирана", поясни тя.

Подобно послание беше предварително очаквано. Лагард е изправена пред предизвикателството да задържи перспективата за нормализиране на темпото на закупуване, без да подтиква към прекомерни спекулации за tapering. От гледна точка на пазарите това очевидно е възможно: водещият германски индекс Dax мина на положителна територия след анонса ѝ.

Следващият въпрос на журналист бе докога ЕЦБ ще продължи своята свръхразхлабена парична политика. Лагард се позовава на инфлационните очаквания за 2023 г., които са за 1,5 %. Целта е 2,0 процента. „Нашата работа все още не е свършена“, казва председателят на ЕЦБ.

Между другото, този път журналистите вече не задават въпросите по телефона, а чрез видеовръзка. Лагард нарича това „голямо подобрение“. Следващата стъпка е да се видим отново лично на пресконференцията в централата на ЕЦБ във Франкфурт, каза тя.

Запитана отново за инфлацията, французойката повтори, че ЕЦБ приема, че повечето от ценовите ефекти са временни. Съществуват обаче и ефекти, които са трудни за оценка, призна тя, цитирайки и т. нар. „ефект на затруднение“ в индустрията поради различни затруднения в доставките.

Наскоро ЕЦБ заяви, че все още смята настоящия ръст на цените за временен. Рисковете обаче са се увеличили, така че инфлацията може да бъде и по-висока в средносрочен план.

Лагард беше попитана отново кога могат да приключат покупките на облигации по PEPP. Тя отговори, че членовете на съвета все още не са обсъдили бъдещо спиране на покупките: „Не сме говорили за това, което предстои“.

Това е тема, която ще бъде подготвена през следващите месеци. През декември, когато икономистите на ЕЦБ представят следващите си актуализирани прогнози, може би е време да обсъдим „по -интересни въпроси“, каза тя.

*Актуализирано в 17,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още