IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските молби за обезщетения при безработица паднаха до пандемично дъно

Молбите намаляват с възстановяването на икономиката, което от своя страна увеличава търсенето на работна ръка

16:09 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кариерна борса в Кентъки. <em>Снимка: Jon Cherry/Bloomberg</em></p>

Кариерна борса в Кентъки. Снимка: Jon Cherry/Bloomberg

Броят на молбите за обезщетения при безработица в САЩ е паднал през миналата седмица до ново пандемично дъно, което показва, че работодателите имат известен успех в задържането на служителите на един труден пазар на труда, предава Bloomberg.

Броят на подадените за пръв път заявления за помощи при безработица достига 293 хил. през седмицата, приключила на 9 октомври, което е спад с 36 хил. спрямо предходната седмица, съобщи министерството на труда в четвъртък. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха молбите да стигнат 320 хил. Това е най-ниското ниво от март 2020 г. насам.

Продължителните молби за щатски помощи падат до 2,6 млн. в седмицата, приключила на 2 октомври.

Молбите намаляват с възстановяването на икономиката, което от своя страна увеличава търсенето на работна ръка, за да може компаниите да отговорят на покачващото се търсене. Скорошният ръст на случаите на коронавирус не доведе до масови съкращения, тъй като фирмите се стремят да наемат повече работници и да запазят тези, които вече са привлекли. 

И все пак септември беше най-бавният месец на растеж на броя на работните места тази година в САЩ, тъй като краят на пандемичните обезщетения за безработица и връщането в училище не доведоха до значително увеличение на наеманията. Сред серията от фактори, виновни за този по-бавен септември, са и пожарите в Калифорния и ураганът Айда, който удари в края на август и причини рекордни наводнения в Ню Йорк и Ню Джърси в началото на септември. Това, наред с продължителните проблеми във веригите на доставки, накара няколко икономисти да намалят прогнозите си за растежа на икономиката за третото тримесечие, данни за който се очакват по-късно този месец.

Липсата на парична подкрепа при гледане на деца се оказа голяма пречка, тъй като броят на жените на заплата спадна миналия месец за първи път от декември 2020 г.

Съкращенията намаляват от високите нива през миналата година, тъй като компаниите държат на работниците, които имат, и се опитват да заемат по-силни позиции на фона на голямото търсене. Отварянето на нови работни места достигна рекордно високо ниво през лятото, макар и да се сви леко през август, докато броят на търсещите работа без работно място намаля през септември, пише The Wall Street Journal. 

„Работодателите се опитват да измислят как да привлекат търсещите работа, и това е предизвикателство“, казва Ан Елизабет Конкел, икономист в сайта за обяви Indeed.

На исторически рекордно ниво е броят на американците, които напускат работата си, знак за доверие на работниците към пазара на труда. Около 4,3 милиона служители са напуснали работата си през август, което е най-големият брой от рекордите от 2000 г., показват данни на Министерството на труда.

Служителите, които доброволно напускат работа, нямат право на обезщетения за безработица, а това може да означава, че компаниите няма да са принудени да уволняват други служители, ако бизнесът се забави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още