IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на ЕЦБ се сви заради отрицателните лихви и пандемичните рискове

Финансовата институция е отчела 192 млн. евро печалба през 2021 г. спрямо сумата от 1,6 млрд. евро през 2020 г.

14:48 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L,P,</em></p>

Снимка: Bloomberg L,P,

Печалбата на Европейската централна банка (ЕЦБ) се е свила миналата година заради отрицателните лихвени равнища и финансовите рискове, свързани с пандемичните мерки за подкрепа, пише Bloomberg.

Печалбата на финансовата институция през 2021 г. е намаляла до 192 млн. евро. За сравнение, предходната година сумата се е равнявала на 1,6 млрд. евро. Причина за понижението са осигурените средства в размер на 610 млн. евро за покриване на рискове, както и по-ниските приходи от чуждестранните резервни активи и облигации, закупени като част от паричната политика.

ЕЦБ ЕЦБ

През 2020 г. ЕЦБ даде началото на програма за закупуване на облигации на стойност 1,85 трилиона евро, за да ограничи последствията от пандемията от коронавирус. Приходите от отрицателните лихви по схемата, носеща името PEPP, са достигнали 252 млн. евро миналата година.

Сега европейският регулатор се опитва да оттегли част от тази подкрепа, като се очаква покупките по програмата да бъдат прекратени в края на март. Някои представители на банката подкрепиха и по-бързо прекратяване на покупките по по-старата програма APP, въпреки че реинвестирането ще продължи за даден период от време.

Балансът на ЕЦБ е нараснал до 680 млн. евро спрямо 569 млн. евро през 2020 г.

Според данните на банката делът на зелените инвестиции е продължи да нараства от 3,5% през първата пандемична година до 7,6% през 2021 г. Очакванията са през следващите години този дял да продължи да се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още