IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското промишлено производство все още е под предпандемичните нива

През втория месец на 2022 г. промишленото производство се е увеличило с 0,2% на месечна и с 3,2% на годишна база

13:12 | 07.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в Германия продължава да е под предпандемичните си нива за втори пореден месец тази година, показаха публикуваните в четвъртък данни на Федералната статистическа служба (Destatis). През февруари 2022 г. промишленото производство е било с 3,8% по-ниско спрямо нивото му от февруари 2020 г. - месеца преди избухването на пандемията от коронавирус.

От федералната служба обясняват тенденцията с недостига на материали.

"Дупката в производството вероятно се дължи на продължаващия недостиг на междинни стоки, заради който много компании изпитват затруднения да завършат новите поръчки", пишат от Destatis.

През втория месец на 2022 г. промишленото производство се е увеличило с 0,2% на месечна база, показват още сезонно, инфлационно и календарно изгладените данни на базирания във Висбаден статистически институт.

На годишна база увеличението е било в размер на 3,2 на сто.

Продукцията, извън тази в енергията и строителството, е отбелязала ръст от 0,1% през февруари. Производството на потребителски стоки е нараснало с 4,4%, а това на междинни - с 0,5 на сто. Производството на капиталови стоки обаче се е свило с 2,0%. Извън индустрията, производството на енергия се е увеличило с приблизително 5% на месечна база, докато продукцията в строителството е намаляла с 0,7 на сто.

От федералната служба ревизираха и данните си за януари 2022 г. Първоначално те показаха увеличение от 2,7% на месечна база. Сега от Destatis се сметнали, че месечното увеличение е било в размер на 1,4% спрямо декември 2021 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още