IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна не успя да свие ръста на европейската икономика... засега

Българската икономика се е разраснала с 4% в началото на годината

12:57 | 08.06.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: </em>Nathan Laine/Bloomberg</p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Икономиката на еврозоната се е разраснала значително повече в началото на 2022 г. спрямо последните месеци на миналата година въпреки ефекта от войната в Украйна, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

eu eu

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е покачил с 0,6% на тримесечна и с 5,4% на годишна база в периода януари-март 2022 г. Резултатът представлява значителна ревизия в посока нагоре спрямо предварителните данни, публикувани през май, които показаха, тримесечен ръст от 0,3% и годишен от 5,1%.

За сравнение - ръстът на икономиката на еврозоната в края на 2021 г. се забави значително до 0,2% на тримесечна база спрямо отчетените 2,3% през третото тримесечие на миналата година. Годишното увеличение в последните месеци на 2021 г. се равняваше на 4,7 на сто.

Силното представяне на региона в началото на годината е предизвикано от увеличен износ и запаси, които са засенчили спада в правителствените разходи и потреблението.

Негативното влияние на войната в Украйна обаче се очаква да бъде усетено през второто тримесечие, пише Ройтерс. Тогава Западът наложи поредица от санкции срещу Москва, а проблемите с веригите на доставки се задълбочиха допълнително, след като пандемичната обстановка в Китай рязко се влоши и доведе до въвеждането на блокирания и строги противоепидемични мерки.

Колкото до Европейския съюз (ЕС), отчетеното увеличение на БВП е в размер на 0,7% на тримесечна база и на 5,6% на годишна база.

Най-висок резултат на тримесечна база е отбелязала Ирландия (+10,8%), следвана от Румъния (+5,2%) и Латвия (+3,6%). Швеция, Франция и Дания обаче са записали понижения в размер на съответно 0,8%, 0,2% и 0,1%.

Данните на Евростат за България показват, че нашата икономика се е разширила с 0,8% спрямо края на 2021 г. и с 4% спрямо януари-март 2021 г.

Друг доклад на статистическата служба показа ръст на заетостта в Европа през първото тримесечие. Броят на заетите през периода в еврозоната се е увеличил с 0,6%, а в ЕС с 0,5% спрямо последните месеци на 2021 г. На годишна база увеличението за еврозоната е било в размер на 2,9%, а в ЕС на 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 1 година
Споко ве, нали реализира минус 98% в рашки акции - другите били в рецесия и 12% инфлация хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 1 година
inflation adjusted съм имал предвид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 1 година
В конкретния случай, може да си отвориш оригиналния материал от Евростат - данните са за номинално GDP което е seasonally adjusted. В случая не става дума за реално GDP (inequality adjusted), а за номинално GDP. Така че Императорът е прав, статистиката на Евростат, откъдето е преведено, не отразява инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Въпрос с повишена трудност: Включена ли е инфлацията на цените в изчисляването на БВП ?! (обади се на приятел е позволено , яндекс например) ... дори не би трябвало да пишеш първият коментар , стига да си чел основи на икономиката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
мдам, добре че се появи ти да ме подучиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Импе, ти от икономика разбираш толкова , колкото и от индустрия ... :))) ... фани се прочети некои основни учебници , да си изясниш основни неща, все пак пишеш коментари в сайт за икономика ... за индустрията ти е късно вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 1 година
То и моите разходи за храна се разраснаха с 15-20 процента от началото на годината ... засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Я се разкарайте с тия смешки, че вече децата ви се подиграват. При 10-12% инфлация на годишна база, тия 5.4% не са ръст, а спад, дори срив. ЕС е в рецесия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още