IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на бизнес активността в еврозоната се забави през май

Продажбите на дребно в Европа са се свили, докато потребителите продължават да са подложени на силен инфлационен натиск

13:08 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната е останала силна през май, но е изложена на риск поради поскъпващите разходи за живот, продължаващите проблеми със снабдителните вериги и несигурността около войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, считан за измерител на икономическото "здраве", е намалял от 55,8 пункта през април до 54,8 пункта през май. Резултат над 50 пункта показва растеж, а под 50 - спад.

"Силното търсене на услуги спомогна за поддържането на бърз темп на икономически растеж през май", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global. Той предупреди, че има известни рискове за региона през следващите месеци. "Производственият сектор продължава да е ограничен от недостига на доставки, а компаниите и домакинствата продължават да са под натиска на покачващите се цени", каза Уилямсън.

PMI индексът за сектора на услугите, който е доминиращ за еврозоната, намаля от 57,7 пункта през април до 56,1 пунка през миналия месец.

Отделен доклад на европейската статистическа служба Евростат показа, че продажбите на дребно в еврозоната и в Европейския съюз (ЕС) са намалели на месечна база през април с 1,3 на сто. За сравнение - през март обемът на продажбите на дребно се е увеличил със съответно 0,3% и 0,6%.

Спрямо април 2021 г. обаче показателят е нараснал с 3,9% за еврозоната и с 5,0% в ЕС.

Еврозона Еврозона

Що се отнася до България, продажбите на дребно у нас са намалели с 0,8% на месечна база, докато през март показателят е нараснал с 0,9 на сто. Спрямо април 2021 г. темпът на растеж се е забавил до 5,7% спрямо годишния ръст от март 2022 г. от 9,6 на сто.

Най-голям спад на месечна база са записали Словения (-7,7%), Германия (-5,4%) и Латвия (-3,9%), докато най-голямо увеличение е имало в Испания (+5,3%), Люксембург (+3,7%) и Ирландия (+1,9%). Най-голям годишен ръст е отчетен в Словения (+29,6%), Полша (+21,1%) и Малта (+17,5%), а най-голям спад във Финландия (-3,4%), Люксембург (-2,9%) и Белгия (-1,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още