IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с доставките забавиха темпа на растеж на производството в еврозоната

Производителите са изправени пред редица трудности, в т.ч. високата инфлация и отслабващото търсене, докато потребителите се насочват към услугите

15:43 | 01.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg News

Темпът на растеж на производството в еврозоната се забави миналия месец, когато фабриките бяха изправени пред недостиг на доставки, високи цени и спад в търсенето, а потребителите насочиха разходите си към туризъм и отдих, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) S&P Global
се е свил от 55,5 пункта през април до 54,6 пункта през май, падайки до най-ниското си ниво от ноември 2020 г. Първоначално обявените данни бяха за резултат от 54,4 пункта.

Индексът, измерващ производството, се е покачил от 50,7 пункта до 51,3 пункта.

"Производителите в еврозоната продължиха да изпитват затруднения на фона на силния насрещен вятър, породен от недостиг на доставки, висок инфлационен натиск и отслабващо търсене насред покачващата се несигурност за икономическите перспективи", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global. Той обясни, че влияние върху резултата е оказало и изместването на търсенето към сектора на услугите.

С отварянето на икономиките след пандемията потребителите отново се насочват към пътувания и дейности за отдих.

Предварителните данни за PMI индекса за услугите в еврозоната обаче показват ниво от 56,3 пункта през май (спрямо 57,7 пункта през април), което означава, че ръстът се е забавил и в този сектор.

По-рано през деня стана ясно, че германските производители леко са увеличили продукцията си през май, но допълнителното понижение на новите поръчки сигнализира за предстоящи трудни времена за производствения сектор.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global за производството в Германия, което е с дял от една пета от икономиката на страната, достигна ниво от 54,8 пункта през май.

Данните за Франция също показаха бурен месец за сектора.PMI индексът се е свил от 55,7 пункта през април до 54,6 пункта през май, достигайки седемесечно дъно.

Картината не е по-различна и във Великобритания, където бизнес активността се е забавила до най-ниското си ниво от януари 2021 г., падайки до 54,6 пункта спрямо нивото от април в размер на 55,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още