IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се изстреля до близо 80% през юни

Транспортът в страната е станал със 123% по-скъп за година

13:45 | 04.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Инфлацията в Турция продължава да се ускорява до рекордни равнища, последно отчитани преди четвърт век, като през юни е достигнала почти 79%, съобщи CNBC.

Годишното ниво на инфлацията е било в размер на 78,62% през шестия месец на годината, съобщи турският статистически институт.

Според официалната статистика транспортът е станал със 123,37% по-скъп, докато цената на храните и безалкохолните напитки се е покачила с 93,93%.

Рязкото покачване на цените на стоките и услугите нанася силен удар върху 84-милионното население на страната, като почти няма надежда скоро ситуацията да се подобри, като се имат предвид войната в Украйна, поскъпналите храни и енергия, и рязкото поевтиняване на турската лира.

За да бъде компенсирано това движение, страната предвижда индексиране на заплатите спрямо инфлацията през юли, каза миналия месец турският министър на труда и социалната сигурност Ведат Билгин.

Министърът съобщи, че правителството работи по план, който ще зарадва работещите, включително тези в частния сектор, предвид галопиращата инфлация. 

"Наш дълг е да защитим труда на работещите от щетите на инфлацията. Няма да оставим нашите трудещи се да бъдат мачкани от инфлацията", каза той тогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още