IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредният връх на британската инфлация може да подтикне АЦБ към по-агресивен ход

Пикът на потребителската инфлация все още е далеч, смята икономист

11:00 | 20.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Поредното ускоряване на инфлацията във Великобритания може да принуди Английската централна банка (АЦБ) да подготви по-голямо лихвено повишение следващия месец.

Потребителските цени в страната са нараснали с 9,4% на годишна база през юни, достигайки най-бързия си растеж от началото на 1982 г., пише Ройтерс. За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за резултат от 9,3 на сто, докато през май повишението бе в размер на 9,1%.

Това последно покачване превръща Великобритания в лидер по инфлация сред развитите икономики в Г-7. Въпреки че Канада и Япония тепърва трябва да публикуват своите данни за покачването на цени, много е вероятно то да е далеч под нивата, засечени в европейската страна.

В опит да контролира инфлацията и да предотврати нейното вкореняване в икономиката, АЦБ повиши лихвите пет пъти от декември насам. Следващото заседание на регулатора предстои в началото на август, а данните в сряда увеличават вероятността за по-голям ход от досегашните стъпки от 25 базисни пункта (б.п.).

лю лю

Петролът е поскъпнал с 42% на годишна база, а храната - с почти 10 на сто, като тези две групи стоки са били основен двигател на инфлацията през миналия месец.

"На фона на допълнителното поскъпване на енергията, което се очаква от октомври, върхът на инфлацията все още е далеч и не се очаква тя да се върне към целта от 2% преди средата на 2024 г.", коментира Йаел Селфин, главен икономист в KPMG UK.

Отделно проучване на компанията за данни за човешки ресурси XpertHR показа, че в трите месеца до края на юни британските работодатели са се съгласявали на среден ръст на заплатите от 4%. Това е било най-високото ниво от 1992 г., което обаче продължава да е под темпа на растеж на потребителските цени.

Междувременно от Deloitte посочват, че големите британски компании се подготвят за рецесия, като намаляват своите разходи, но оставят инвестиционните си планове големи - сигнал, че бизнесът не се притеснява от сериозен икономически спад.

"Силният натиск от издръжката на живот означава, че рискът от рецесия е висок", каза Хюсеин Меди, макро стратег в HSBC Asset Management, цитиран от Bloomberg.

Ден по-рано управителят на АЦБ Андрю Бейли заяви, че централните банкери ще обсъдят възможността за по-агресивен ход от 50 б.п. на заседанието си следващия месец, пише Bloomberg.

Коментарът му потвърждава вече поетия ангажимент от банката за по-големи крачки в случай на необходимост. Прогнозите на ведомството са годишната инфлация да достигне над 11% през октомври, което е над пет пъти над целевото равнище на АЦБ. Бейли посочи, че постигането на целта от 2% е основна задача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още