IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кибер престъпниците се насочват към смартфоните и таблетите ни

Най-атакуваната операционна система е Android

15:53 | 15.05.14 г.
Кибер престъпниците се насочват към смартфоните и таблетите ни

Смартфоните и таблетите стават все по-честа мишена на киберпрестъпниците, казва в интервю за БТА Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания.

Това се обуславя от факта, че потребителите все по-често използват тези устройства за влизане в интернет.

През 2013 година в световен мащаб са били продадени 980 милиона смартфона, което представлява 39 процента ръст спрямо 2012 г., допълни тя.

Най-разпространената операционна система Android е и най-атакувана от киберпрестъпниците (около 99% от хакерите се опитват да я разбият). Приложения за системата могат да се свалят от различни магазини и поради тази причина тя е по-лесна мишена, казва още Спасова. Apple например концентрира продажбите си само в магазините Apple Store и там вероятността от злоупотреба е значително по-малка, поясняв експертът.

Повечето от заплахите не са някаква новост, те се използват за атаки и към компютрите и лаптопите, коментира още Спасова. Такива са "троянският кон" ( зловреден код, който се инсталира на компютъра на потребителя и извършва действия против неговата воля), вирусите или т. нар. червеи, чиято основна цел е зловредният код да се възпроизвежда и разпространява на други устройства. Познатите spyware атаки пък използват и разпространяват личната и/или чувствителна информация на потребителя като пароли, потребителски имена, номера на кредитни карти и др.

Все по-често се срещат и атаките тип фишинг чрез текстово съобщение, допълва Спасова. На потребителя се изпраща SMS, който го насочва към измамен телефонен номер и го кара да изпрати данните си на фалшивия номер, обяснява тя механизма на измамата.

Като основна причина за този род измами Спасова сочи фалшивите приложения, които потребителите свалят от различни сайтове.

Опасност представляват и фалшивите линкове, които се разпространяват и карат потребителите да кликват върху тях и атаките чрез QR кодове. Така наречените кодове за бърз отговор  стават все по-често използвани заради бързия достъп до информация, който осигуряват. В края на миналата година бяха открити няколко зловредни уебсайта, които съдържат QR кодове за мобилни устройства с Android, чрез които се разпространява троянски кон, който, инсталиран на устройството, изпраща текстови съобщения  до високо импулсни телефонни номера.

Според Спасова няма как да се предпазим напълно от киберпрестъпниците, но това, което можем да направим, е да бъдем внимателни и да спазваме някои простички правила.

Когато инсталираме нови приложения, в никакъв случай не бива да използваме магазини или сайтове, които не са надеждни, съветва експертът.

Тя ни напомня и да бъдем особено внимателни при отварянето на SMS-и и различни видове документи.

Устройството никога не бива да бъде оставяно без надзор, казва още Спасова. Освен това устройството винаги трябва да се заключва, а паролата да бъде устойчива. Родителският контрол също така е задължителен, защото детето може неволно да качи програма, която да се окаже вирусна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още