IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Малкото братче“ ви гледа

Информацията от сензорите на вашия смартфон може да послужи за определяне на поведението ви, средата, в която се намирате, и да се използва за нови мобилни приложения

13:04 | 19.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
„Малкото братче“ ви гледа

В информационното общество на 2010 г. вие не сте наблюдавани от „Голям брат“, а от „Малкото братче“ - вашият мобилен телефон. Малкото устройство, което се превърна в неразделна част от живота ви, следи къде се намирате, дали се движите, или не, с кого се срещате и каква музика слушате.

„Съвременните смартфони имат вградени редица сензори, които в комбинация, могат да обрисуват с голяма точност ситуацията, в която се намирате.“ Това казва професор Якоб Ег Ларсен от Technical University of Denmark, ръководител на екипът Milab, разработващ приложения за смартфони, включително софтуер, който прави телефона чувствителен към заобикалящата ви среда, пише изданието Focus Denmark.

Това означава, че телефонът ви може да получи и обработи детайлна информация от вградените в него GPS, Bluetooth, микрофон, компас и светломер и тя да послужи за определяне на поведението ви и средата, в която се намирате. Всичко това може да се използва за създаването на хитри нови мобилни приложения.

Milab разработва програми, използващи сензорите на мобилните телефони, за много различни цели. Едно от тези приложения, наречено Life Status, има за цел полуавтоматично да публикува информация за потребителя в социални мрежи, като Facebook и Twitter.

Ако сте на работна среща с колеги, мобилният ви телефон ще установи къде се намирате, посредством wireless мрежата на компанията, докато вашата Bluetooth връзка ще регистрира, кои са останалите участници в срещата. След това вашият смартфон ще ви предложи да изпрати съобщение до социалните мрежи, с което ще обяви с кого точно сте на срещата. Вие може да се съгласите или да отхвърлите предложението с едно докосване на екрана.

Друго приложение, което се разработва от Milab, е програма, чрез която може да получавате информация за всичко, към което насочите мобилния си телефон. Това приложение използва GPS системата на телефона за установяване на вашето местоположение и компаса за определяне на посоката, в която сочите. След това данните се сравняват с базиран в интернет масив от информация за различни локации, като сгради или природни обекти.

Ако мобилният ви телефон е насочен към някоя по-известна сграда, мигновено на вашия екран ще се отвори статия от Wikipedia за нея. Ако пък сочите към железопътната гара, ще се отвори разписанието на влаковете, а за ресторант може да получите справка за това дали съответното заведение е разследвано от санитарните власти.

Друг софтуер автоматично записва информация за времето, мястото и метеорологичните условия към снимка, която сте направили с камерата на телефона си. Съществува и приложение, което регистрира музиката, която слушат вашите приятели, и по този начин ви предлага неща, които може би ще ви хареса да чуете.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
a.angelova
преди 13 години
"Ако сте на работна среща с колеги, мобилният ви телефон ще установи къде се намирате, посредством wireless мрежата на компанията, докато вашата Bluetooth връзка ще регистрира, кои са останалите участници в срещата. След това вашият смартфон ще ви предложи да изпрати съобщение до социалните мрежи, с което ще обяви с кого точно сте на срещата"За това ли на "по-важните" срещи има изискване хората да са с изключени телефони, защото източването на такъв вид информация се практикува от десетки години?Не, че съм кой знае каква фенка на такива филми, ама някакси винаги става така, че "небрежно" хората биват информирани за подобни интервенции в личния им живот и пространство, след като без тяхно съгласие се прилагат години преди това. И сега разбира се тези т. нар. прижоления ще се използват само за разработка на нови приложения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
imoti360
преди 13 години
Това колкото е добре два пъти е по лошо. Ако има опция за забрана на тези приложение ОК. Но иначе си е влизане в частният личен живот и това никак не ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още