IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТ секторът: В бюджета няма средства за е-управлението, по проекта не се работи

Необходимите минимални инвестиции, за да заработи електронното правителство, са поне 30 млн. лв., изчислява браншът

13:22 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
ИТ секторът: В бюджета няма средства за е-управлението, по проекта не се работи

В държавния бюджет за 2011 г. на практика няма заделени пари за електронно управление. Предвидени са само около 4 млн. лв. в бюджета на транспортното министерство и се разчита основно на оперативните програми, като не се използва потенциалът на новите технологии, които могат да са антикризисна мярка.

Това заявиха на пресконференция представители на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската уеб асоциация (БУА) и Българския ИКТ Клъстер.

Необходимите минимални инвестиции, за да заработи електронното правителство, са поне 30 млн. лв., изчислява браншът. Преди обаче да се изготви бюджетът за сектора, подготвената от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията стратегия за е-управление трябва да бъде приета от кабинета. Засега според бранша по стратегията няма движение, а България е на път да се превърне в “бананова държава”, изпреварена от съседите си.

“Стратегията е на етап добри пожелания. Властта показва, че никой не се интересува от този сегмент”, заяви председателят на БАИТ Теодор Захов. Това са инвестиции, а не оперативни разходи, за тях е необходим бизнес план, твърдят представителите на софтуерните компании.

За разлика от България, с комплекс от мерки Румъния през последните 20 години привлече всички световни софтуерни гиганти, коментира Георги Брашнаров, председател на БАСКОМ.

Бизнесът предлага администрацията да премине към изцяло електронен обмен на документи, а фокусирането върху реално работещи е-услуги, както и наблюдението над електронното управление да се поеме лично от премиера Бойко Борисов.

“Сега няма механизъм, по който Министерството на транспорта да разпорежда на останалите министерства да работят по е-управлението. Необходимо е да се изгради национален орган, който да има такава власт, подобно на Националната агенция за приходите. Този орган трябва да е подчинен на определен вицепремиер”, коментира председателят на Български ИКТ Клъстер Петър Статев.

ИТ асоциациите за пореден път си поискаха самостоятелно министерство за сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още