IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPad започна да измества настолните и преносими компютри

Интересът към таблета на Apple води до по-слаб от очакваното ръст в продажбите на компютри в края на 2010

11:33 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
iPad започна да измества настолните и преносими компютри

Продажбите на компютри в световен мащаб са се увеличили незначително с 2,7% на годишна база през последното тримесечие на 2010 г., което се оказа по-малко от предварителните прогнози на анализатори.

Това съобщава изследователската компания IDC, която отдава по-слабите от очакваното продажби на компютри на интереса на потребителите към таблети, начело с таблетния компютър на Apple iPad. Той е успял да измести част от покупките на настолни и преносими компютри през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Hewlett-Packard запазва първо място по продажби на компютри в периода октомври-декември, но пазарният дял на компанията се понижава с 0,7 процентни пункта спрямо същия период на 2009 година до 19,5%, стана ясно от публикуваните днес данни на IDC, цитирани от Bloomberg.

На второ място по продажби се нарежда Dell с пазарен дял от 12,1%, изпреварвайки Acer, която пада до третото място с 10,6%.

Анализатори на IDC посочват, че компанията за пазарни проучвания е очаквала ръст на продажбите на компютри в световен мащаб от 5,5% на годишна база през четвъртото тримесечие.

Те допълват, че потребителите в САЩ са били сдържани в покупките на компютри заради високата безработица и неясните изгледи пред икономиката на страната.

„Потребителският пазар е този, който се представя слабо", посочва Дейвид Дауд, анализатор в IDC. Продажбите на компютри в САЩ са паднали с 4,8% през четвъртото тримесечие, съобщи друга изследователска компания – базираната в Масачузетс Framingham.

Пробивът на iPad

Според Дауд таблетният компютър на Apple се очертава като реална алтернатива на традиционните персонални компютри. Apple успя да продаде 7,5 млн. iPad-а до 25 септември и ще предостави актуална информация за продажбите с финансовите си отчети за последното тримесечие на 2010 през следващата седмица.

„iPad направи голям пробив на пазара“, коментира успеха на таблета на Apple Дейвид Дауд.

Световните продажби на компютри през четвъртото тримесечие възлизат на 92,1 млн., а за цялата 2010 година те се покачват до 346,2 млн., което представлява увеличение от 13,6% спрямо 2009, посочват от IDC.

Пазарният дял на HP намалява

По оценки на друга голяма компания за пазарни проучвания – Gartner, продажбите на компютри в световен мащаб през четвъртото тримесечие са 93,5 млн., което прави ръст от 3,1% на годишна база. Това също се оказа по-слабо от предварителните прогнози на анализаторите на компанията за скок от 4,8 на сто.

От Gartner също посочват продажбите на таблети и конзоли за видеоигри като главна причина за по-слабото от очакваното търсене на персонални компютри.

Данните на Gartner показват, че HP е на първо място по продажби с 18,8% от пазара, но спрямо 19,6% дял преди година. Acer заема второ място с 12,7% пазарен дял, следвана от Dell с 11,6 на сто от пазара.

Lenovo и Toshiba са другите две компании в топ 5 по продажби на компютри през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още