IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на IBM подчертаха увеличените разходи за инвестиции на компаниите

Продажбите на компанията се увеличават до 29 млрд. долара през последното тримесечие на 2010

11:15 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Резултатите на IBM подчертаха увеличените разходи за инвестиции на компаниите

Финансовите резултати на най-големия доставчик на компютърни услуги в света IBM за последните три месеца на 2010 г., заедно с тези на производителя на iPhone и iPad – Apple, подчертаха възстановяването на инвестициите на компаниите в технологии и оборудване, пише Bloomberg.

Нетната печалба и продажбите на IBM през четвъртото тримесечие на 2010 г. се оказаха по-силни от пазарните очаквания, стимулирани от търсенето на компютърни системи и софтуер. Междувременно от Apple обявиха, че над 80 от 100-те най-големи компании в света вече използват таблетния компютър iPad, което допринася за рекордните продажби на компанията в края на 2010 г.

Нетната печалба на IBM през последното тримесечие на 2010 се увеличава с 9% на годишна база до 5,3 млрд. долара, или 4,18 долара на акция. Това е в сравнение с нетна печалба от 3,59 долара преди година и надмина пазарните очаквания за печалба от 4,08 долара на акция.

През последното тримесечие на 2010 компаниите са увеличили разходите си за оборудване и технологии, което вещае добри финансови резултати и за други технологични гиганти като Hewlett-Packard, Microsoft и Dell, чиито тримесечни отчети излизат през идните седмици.

Миналата седмица най-големият производител на чипове в света Intel обяви рекордни приходи и печалба за последното тримесечие на 2010 г. и рекордна година в своята история.

Финансовите резултати на Intel показаха още, че продажбите на компанията се увеличават с 6,6% на годишна база до 29 млрд. долара през последното тримесечие на 2010 г., което също надмина пазарните прогнози.

Apple на свой ред обяви 71% скок в продажбите си до 26,7 млрд. долара за същия период.

Според главния финансов директор на Apple Питър Опенхаймер търсенето на таблетния компютър iPad от служители в корпоративните среди се е увеличило значително през последните месеци на 2010 г. Той посочва, че компаниите използват iPad за презентации на свои продукти, вариращи от леки автомобили до заеми.

IBM на свой ред обяви, че приходите от хардуер през четвъртото тримесечие са се повишили с 21 на сто до 6,3 млрд. долара. Продажбите на софтуер междувременно са нараснали със 7% до 7 млрд. долара, а сключените договори за доставка на услуги са на стойност 22,1 млрд. долара, което е с 18% повече от същия период на 2009 г. и първо увеличение за последната година.

Акциите на IBM поскъпват с близо 3% до 154,99 долара в часовете на днешната предварителна търговия на Нюйоркската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още