IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Hewlett-Packard се срутиха с 12% заради предпазливи прогнози

Прогнозните продажби за 2011 година бяха понижени, което се оказа разочароващо за инвеститорите

10:03 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Hewlett-Packard се срутиха с 12% заради предпазливи прогнози

Най-големият производител на компютри в света Hewlett-Packard увеличи печалбата си с 16% през последното тримесечие, но акциите на компанията поевтиняха с 12,1% след обявяването на финансовите й резултати заради по-предпазливите прогнози за текущото тримесечие.

Инвеститорите бяха разочаровани и от по-слабия от очакваното ръст на приходите на Hewlett-Packard за тази година, пише Wall Street Journal.

Нетната печалба на Hewlett-Packard (HP) за тримесечието, приключило на 31 януари, възлиза на 2,6 млрд. долара, или 1,17 долара на акция, в сравнение с 2,25 млрд. долара, или 93 цента на акция преди година.

Ако се изключат еднократните приходи и разходи, нетната печалба на акция възлиза на 1,36 долара, в сравнение с 1,07 долара преди година.

Приходите на HP нарастват с 3,6% на годишна база до 32,3 млрд. долара.

Продажбите в Северна и Южна Америка се увеличават с 6%, а тези в азиатско-тихоокеанския регион нарастват със 7 на сто. В Европа, Близкия Изток и Африка обаче се отчита нулев ръст. Страните извън САЩ са източник на 65% от всички приходи на HP.

Главният изпълнителен директор на компанията Лео Апотекер очаква печалба на акция между 5,20 и 5,28 долара за цялата фискална 2011 г. и приходи от 130 млрд. до 131,5 млрд. долара, което е понижение в сравнение с ноемврийските прогнози на ръководството.

За текущото тримесечие се прогнозират печалба от 1,19 до 1,21 долара на акция и приходи от 31,4 млрд. до 31,6 млрд. долара, което се оказа по-слабо от пазарните очаквания.

Финансови резултати на HP за миналото тримесечие отразяват силното корпоративно търсене, в резултат на разходите на компаниите за подмяна на оборудване след големите съкращения по време на рецесията.

Прогнозите й за тази година обаче подчертаха по-слабото търсене от страна на потребителите и по-слабото представяне на подразделението за услуги в областта на IT сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още