IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia продава платформата Qt

Платформата Qt, заедно с екипите, които разработват кода, ще бъде продадена на финландската компания Digia

16:29 | 07.03.11 г. 1
Nokia продава платформата Qt

Производителят на мобилни телефони Nokia, който е в процес на съществена промяна на стратегията си, ще продаде бизнеса, свързан с платформата Qt, на финландската софтуерна компания Digia, съобщиха двете компании вчера, цитирани от АФП.

Qt представлява отворен код, който се използва за разработване на софтуерни приложения за компютри и мобилни устройства.

Тази програмна рамка представлява основата на сътрудничеството между Nokia и операционната система на Intel за таблети MeeGo. На нейна база се създават и редица приложения, които работят с устройства и операционни системи като Windows, Mac OS X, Linux, Android и други.

Финализирането на сделката се очаква да бъде в края на месеца. Нито една от компаниите обаче не споделя каква е сумата, която ще бъде разменена за Qt.

С платформата вече работят близо 3 500 компании, които в бъдеще ще трябва да договарят бизнес отношенията си с новия собственик на платформата.

Платформата стана собственост на Nokia през 2008 година срещу сумата от 150 млн. долара, които компанията плати на норвежката Trolltech.

“Бизнесът с лицензираните продукти на база Qt и продажбата им се разраства и вече има за клиенти близо 3 500 компании... Този тип услуги обаче не са ключов и основен за Nokia бизнес“, казва управителят на отдела за Qt Себастиян Нистроем.

Екипът, който работи по Qt, е разделен на две. Единият офис се намира в Осло, Норвегия, а другият e в Силициевата долина в САЩ.

От Nokia обявиха, че сделката е част от променената стратегия на компанията, която бе обявена миналия месец от новия изпълнителен директор на компанията Стивън Елъп. В нея влизат рационализиране на бизнеса и управлението, както и замяна на платформата Symbian със системата за мобилни устройства на Microsoft.

“Мисля, че това пасва идеално на новата ни стратегия, която се фокусира върху основните ни конкурентни предимства“, казва говорителят на компанията Марк Дурант пред АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lazar.malakov
преди 13 години
cute :)Така го четат Qt. И изглеждаше обещаващо, но Уиндоус явно е по-"сладък" за Nokia :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още