IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle изненада със 76% увеличение на печалбата

Продажбите на компанията скачат с 37%, не се очакват значителни загуби заради земетресението в Япония

10:06 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Oracle изненада със 76% увеличение на печалбата

Американската компания за разработване на софтуер Oracle отчете изненадващо висок ръст на печалбата си за третото тримесечие на фискалната си година. Това се дължи на повишени продажби на нови корпоративни клиенти и добро представяне на поделението за производство на хардуер, пише MarketWatch.

Печалбата на компанията през трите месеца до 28 февруари е в размер на 2,1 млрд. долара, или 41 цента на акция. За същия период на миналата година Oracle имаше положителен резултат от 1,19 млрд. долара, или 23 цента на акция. При изключването на някои еднократни ефекти печалбата възлиза на 54 цента на акция.

В същото време продажбите на Oracle са се увеличили с 37 на сто на годишна база до 8,76 млрд. долара.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за печалба без еднократни ефекти в размер на 50 цента на акция и приходи за 8,7 млрд. долара.

„Постигнахме още едно отлично тримесечие“, коментира единият от президентите на компанията Сафра Катц.

Добрите резултати на Oracle позволяват увеличаването на тримесечния дивидент за акционерите. Така той ще бъде 0,06 долара на акция, или с 20% по-висок от дивидента за предходното тримесечие.

Позитивна е и новината, че компанията не очаква значителни негативни ефекти заради земетресението в Япония и последвалото го цунами, въпреки които се очаква резултатите за настоящото тримесечие да бъдат по-добри от предварителните прогнози. На японския пазар Oracle генерира около 5 на сто от годишните си приходи.

Продажбите на нови софтуерни лицензи, чрез които се измерва количеството на новите клиенти на компанията, са нараснали с 29 на сто на годишна база до 2,2 млрд. долара. Предварителните очаквания на самата компания бяха за увеличение от 10 до 20 на сто.

Продажбите на хардуер пък са достигнали 1 млрд. долара, като основна част от тях се дължи на придобиването на Sum Microsystems преди година.

След публикуването на резултатите акциите на Oracle поскъпнаха с 2,3 на сто до 32,14 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още