IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia запази печалбата и пазарния си дял

Продажбите на финландската компания се увеличават с 9,2% до 10,4 млрд. евро през първото тримесечие

14:42 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Nokia запази печалбата и пазарния си дял

Nokia запази почти без промяна печалбата си за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата, въпреки че продължава да изостава на силно конкурентния пазар на смартфони.

Най-големият производител на мобилни телефони в света отчете 1,4% спад в печалбата си до 344 млн. евро за трите месеца до края на март. Преди година положителният резултат е бил в размер на 349 млн. евро, пише Bloomberg.

Печалбата на Nokia се оказа по-голяма от 177-те млн. евро, прогнозирани от анализатори.

Продажбите на финландската компания се увеличават с 9,2% на годишна база за периода до 10,4 млрд. евро.

През последните месеци базираните на операционната система Symbian мобилни телефони на Nokia губят пазарни позиции от iPhone на Apple и смартфоните с мобилната система на Google – Android.

По-рано през тази година Nokia реши да разчита на операционната система на Microsoft, която е предназначена за мобилни устройства - Windows Phone 7, като на основен софтуер за своите смартфони.

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп, който е бивш мениджър в Microsoft, се споразумя за партньорство със софтуерната компания през февруари.

Акциите на финландската компания обаче са поевтинели с 27% от 11 февруари насам, когато бе обявено споразумението с Microsoft. В днешната сесия цената им пада с 0,7% до 5,90 евро на фондовата борса в Хелзинки, оценявайки компанията на 22,2 млрд. евро.

Пазарният дял на Nokia на пазара на смартфони остава 30,8% през последното тримесечие на 2010 г., по данни на изследователската компания Gartner. Това е обаче с 20 процентни пункта по-малко в сравнение с 2007 г., когато Apple пусна на пазара своя iPhone.

Според Gartner пазарният дял на Symbian ще падне до 19,2% през тази година, а мобилните телефони с операционната система Android ще поведат с дял от 38,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още