IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски телекоми атакуват Google

Европейските мобилни оператори възнамеряват да въведат такси за интернет трафика на видео материали с по-високо качество

17:57 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейски телекоми атакуват Google

Водещи европейски телекомуникационни компании искат да наложат значителни такси на Google и други компании, предлагащи съдържание в интернет, чрез преразглеждане на режима, по който данните се прехвърлят в мрежата, пише Financial Times.

Европейските мобилни оператори се оплакват, че трябва да се справят с експлозивното нарастване на трафика, претоварващ мрежите им. Значителна част от него се генерира в САЩ от сайтове като притежавания от Google YouTube например.

Компании, водени от France Telecom, Deutsche Telekom, Telecom Italia, испанската Telefónica и британската Vodafone, подкрепят въвеждането на такси, базирани на обема информация, който преминава през техните мрежи. Ако техните искания бъдат приети, те могат да струват значителни суми на компаниите, предлагащи интернет съдържание.

Таксите могат да се събират след промяна на споразуменията за обмяна на интернет трафик.


Нели Крус, европейският комисар, отговарящ за новите технологии, се опасява, че телекомуникационните компании не инвестират достатъчно за изпълнението на поставените в Европейския съюз (ЕС) цели за оптимизиране на широколентовия интернет. Телекомите пък настояват, че се нуждаят от нов източник на приходи, за да финансират разширяването на широколентовата мрежа.

До 2008 г. системите за обмен между операторите функционираха гладко, тъй като операторите прехвърляха сравнително еднакво количество данни помежду си, за което не се таксуваха взаимно.

Този баланс беше нарушен с експлозивното нарастване на видео трафика, голяма част от който се генерира от щатски компании като Google, както и от някои услуги като iPlayer на BBC.

Google и BBC отказват коментар.

През февруари Крус заяви пред изпълнителни директори на големите телекомуникационни компании, че техните неадекватни инвестиционни планове поставят под сериозен риск изпълнението на заложените цели за разширяване на европейската широколентова мрежа.

Размерът на необходимите инвестиции за обновяването на европейската телекомуникационна мрежа е огромен. Консултантската компания McKinsey посочва, че цената за изграждането на свръх бърза пан-европейска широколентова интернет мрежа чрез оптични кабели може да достигне 300 млрд. евро. Консултантите предупреждават, че тази сума може да се окаже непосилна за телекомите.

Европейските мобилни оператори са склонни да разширят инвестициите си в инфраструктура, но настояват в замяна да получат нови източници на приходи.

Като начало европейските оператори възнамеряват да таксуват видео материалите с по-високо качество.

Тази идея обаче е противоречива, тъй като според поддръжниците на интернет неутралността – идеята, че интернет трафикът трябва да бъде третиран еднакво, налагането на подобна такса ще доведе до създаването на интернет на две скорости.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още