IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализират част от държавния архив

До края на годината в специален интернет сайт ще бъдат качени около 22 хил. страници архивни документи на политбюро

21:00 | 16.05.11 г.
Дигитализират част от държавния архив

Започва дигитализация на част от държавния архив, съобщи БНТ. До края на годината в специален интернет сайт ще бъдат качени около 22 хил. страници архивни документи на политбюро. Това е една от мерките за спасяване на националния архивен фонд, тъй като около 5% от него са в сериозен риск от унищожение. Предвижда се и спешно преместване на книжата от старото хранилище в кв. "Бенковски" в нова и съобразена с изискванията за съхранение сграда.

В това хранилище се пази голяма част от българската история. Ако всички кутии тук се подредят в права линия, тя ще е дълга около 20 километра. Някои от тези документи обаче вече са унищожени от плесен и гризачи. Това са част от документите на националната статистика отпреди 1913 година. В тях е описано както населението на България, така и имуществото на българите през този период. Част от документите обаче са били сериозно увредени, тъй като преди година покривът е протекъл.

Част от архивите ще бъдат дигитализирани до края на тази година. За това отговарят четирима души от Агенцията по архивите. Оттам изчислиха, че за да се дигитализират всички книжа, ще трябва 400 души да работят в рамките на 15 години.

„Дигитализацията на целия фонд, който е около 111 линейни километра, това, което притежават всички архиви в София и страната, е абсолютно невъзможно, но такава е и практиката по света - да се дигитализират само най-интересните документи”, коментира доц. д-р Мартин Иванов, председател ДА „Архиви”.

Най-напред ще се дигитализират документите на политбюро, а следващата година се предвижда и цифровизацията на полицейските досиета на личности като Вапцаров и Тодор Живков. Те ще бъдат качени в безплатен интернет сайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още