IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България изостава с домейна на кирилица

Страната ни все още няма регистриран домейн, след като ИКАНН отхвърли ".бг"

16:48 | 13.07.11 г.
България изостава с домейна на кирилица

Българското правителство не улеснява процеса за въвеждане на интернет домейна на кирилица. Това каза Ивайло Калфин след среща с ръководството на ICANN - международната организация, отговаряща за присъждането на интернет адресите, съобщиха от офиса на Калфин в Европейския парламент.

Организацията за имената и адресите одобри регистрацията на домейни, изписвани с нелатински букви още в края на 2009 г., но България все още няма регистриран такъв, след като ICANN отхвърли ".бг".

Стив Крокър, председател на борда на ICANN, призова ЕС да бъде по-активен във въвеждането на новия интернет протокол IPv6, смятан за единствена реална алтернатива на изчерпващата се версия IPv4. Според ICANN интернет адресите по стандартния протокол IPv4 в Европа и в Близкия изток ще свършат в началото на 2012 г.

Възможностите за адреси по стандартния протокол IPv4 са ограничени до около 4,3 млрд. и те вече са раздадени. IPv6 има капацитет от 340 индецилиона (340 трилиона трилиона трилиона) уникални адреса, което би решило проблема с нарастващия обем мобилни устройства, използващи интерент.

Европейската комисия се включи в световния ден на IPv6 на 8 юни, но като цяло Брюксел смята, че прехвърлянето е прекалено скъпо и крие множество технически трудности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още