IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikileaks прекратява временно дейността си заради проблеми с финансирането

Според говорителя на организацията, бойкотът на Visa, Paypal и Mastercard, които решиха да не изплащат даренията за сайта, е причина за секването на паричните постъпления

18:18 | 24.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Организаторите на пресконференцията бяха обърнали наобратно логата на бойкитиращите Wikileaks организации. <em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Организаторите на пресконференцията бяха обърнали наобратно логата на бойкитиращите Wikileaks организации. Снимка: Ройтерс

Wikileaks онемява временно. В понеделник основателят на сайта Джулиан Асанж обяви пред журналисти преждевременното затваряне на платформата за разкрития Wikileaks.

Пресконференцията беше излъчвана и на живо в интернет. Според Асанж мрежата ще концентрира активността си върху търсенето на нови парични потоци, предаде Ройтерс.

Според говорителя на Wikileaks Кристин Храфънсон бойкотът на организации като Visa, Paypal и Mastercard, които решиха да не изплащат даренията за сайта, е причина за секването на паричните постъпления. Активистите предупреждават, че ако блокадата не бъде вдигната, платформата може да прекрати дейността си от януари 2012 г.

„Банковата блокада е унищожила 95% от приходите на WikiLeaks“, заяви още Асанж. През 2010 г. симпатизанти са пращали на сайта по около 100 000 евро на месец, в момента сумата е между 6 000 и 7 000 евро, пояснява основателят на сайта. Бойкотът на финансовите оператори според него е нечестен и мотивиран по политически причини. 

По финансови причини публикуването на секретни документи се преустановява веднага, а Wikileaks ще се концентрира в търсенето на постъпления. 

Бойкотът на фирмите за кредитни карти е изправил организацията до стената. Анкети показвали огромна подкрепа за платформата за разкрития по целия свят, но мощта на трите финансови концерна е спънала дейността. Затова Wikileaks ще съди компаниите в САЩ, Исландия, Великобритания и Австралия. 

На практика обаче работата на Wikileaks от дълго време насам е на забавени обороти. През последните месеци активистите публикуваха документи само от наличния им фонд, който им попадна в ръцете преди повече от година. Асанж пък от месеци е под наблюдение във Великобритания, докато чака решението дали да бъде екстрадиран в Швеция, където е обвиняем в сексуално престъпление. В края на 2010 г. интернет страницата публикува стотици хиляди дипломатически грами от посолства на САЩ в целия свят. 

Преди седмици отново се вдигна спор относно незащитените грами на американски посолства. Тогава Асанж обвини за това британския вестник The Guardian, който е публикувал парола за достъп до неподправени версии на депешите и по този начин е злоупотребил с доверието на Wikileaks. Американското правителство, но също така и правозащитни организации предупредиха, че животът на някои информатори е в опасност.

Сривът в отношенията между Асанж и някогашният му сподвижник Даниъл Домшайт-Берг също парализира донякъде дейността на сайта. При напускането на екипа Домшайт-Берг взе със себе си непубликувани документи, защото те не били в сигурност при Асанж и Wikileaks.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още