IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Северна Корея чакат своя едномилионен мобилен абонат

През миналата седмица местният оператор обяви, че вече има повече от 800 хил. потребители спрямо едва 300 хил. година по-рано

17:47 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Северна Корея чакат своя едномилионен мобилен абонат

Въпреки наличието на мобилна мрежа обаче потребителите не могат да осъществяват връзка с външния свят, няма и интернет. Правителството все още държи всички канали за новини в страната, разтърсвана от постоянна хуманитарна криза поради недостиг на храна.

Докато 3G мрежата покрива 94% от населението, тя е налична само на 14% от територията на страната, показват данните на оператора Orascom.

„Възможността за притежаване на мобилни телефони не е ограничена от класата, но малко хора имат такива устройства защото те са твърде скъпи", казва Ким Сеонг-Ху, на 40 години, който е избягал на юг през април. „Повечето корейци са доволни от стационарните телефони, които имат."

Евтините незаконни мобилни телефони, взети от китайските мрежи не са нещо необичайно, но обхватът им е ограничен само до граничните райони.

Анализатори твърдят, че 3G мрежата не представлява заплаха за правителството по начина, по който мобилните телефони бяха катализатор за въстанията в целия арабски свят тази година.

Мобилните телефони и интернет бяха използвани там, за да обединят революционната вълна на протести и граждански войни, които доведоха до свалянето от власт на Хосни Мубарак и Муамар Кадафи.

Анализаторите смятат, че подобно нещо е малко вероятно да се случи в Северна Корея заради строгия медиен контрол и ограничаването на познанията на бедните жители за случващото се във външния свят.

„В дългосрочен план ръстът на взаимодействие между хората ще стане проблем за режима, но може да отнеме години или дори десетилетия преди ситуацията ще узрее за избухване на вътрешно недоволство", казва Андрей Ланков от университета Kookmin в Сеул.

Северна Корея забрани използването на мобилните телефони през 2004 г. след експлозия на железопътната линия Рьонгчон. Това се случва няколко часа, след като през мястото на взрива е минал бронираният влак на държавния ръководител Ким Чен Ир. Тогава експерти по сигурността предположиха, че бомбата е била взривена с мобилен телефон.

Вдигането на забраната от страна на Пхенян проправи пътя за влизане на пазара на Orascom. Компанията инвестира около 400 млн. долара в разработването на първата и единствена 3G мрежа в Северна Корея.

През миналата седмица компанията обяви, че вече има повече от 800 000 потребителя спрямо едва 300 000 година по-рано.

Въпреки манията си за секретност и контрол, авторитарното ръководство на Северна Корея отваря постепенно телекомуникационните услуги и насърчава IT развитието.

По ирония на съдбата тъкмо изолационната политика на тоталитарната държава й позволява да навакса пропуснатото, тъй като може да изгради чисто нова инфраструктура от последно поколение.

„Изоставайки на пазара на глобалната дигитална революция, Пхенян сега се радва на ключовите предимства на своята изостаналост, като например значителни спестявания от първоначалните разходи за развойна и научна дейност в сектора“, казва Мансуров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още