IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски депутати получават субсидия за покупка на таблет

Всеки народен представител ще получи над 720 евро, за да си купи iPad или Galaxy Tab

10:57 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Студенти изпробват евтиния индийски таблет<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Студенти изпробват евтиния индийски таблет. Снимка: Ройтерс

Долната камара на индийския парламент гласува да отпусне на членовете си субсидия в размер на 50 000 рупии (722 евро) за покупката на таблети, пише The Times of India. Идеята зад това решение – с помощта на iPad или Galaxy Tab народите представители може би ще започнат да потребяват по-малко хартия.

Вестникът цитира парламентарния секретар Т. К. Вишванатан: „Насърчаваме депутатите да ползват iPad. По-лесно е информацията да се извиква в дигитална форма и така да се преподрежда. Това би спестило и много хартия“.

До този момент доста електронни писма и доклади, но също и всекидневните протоколи и дневен ред са се разпечатвали в екземпляри за всеки парламентарен член. В бъдеще онези, които предпочитат разпечатките, ще могат сами да разпечатват новостите.

Секретариатът е започнал и допълнително обучение за депутатите, в което те трябва да се научат да боравят с устройствата. Освен това определени части от сградата на парламента ще бъдат снабдени с WLAN-мрежи, за да бъде и фактически гарантиран достъпът до документите.

Инициативата обаче се посреща и с критика. Така например агенция Ройтерс цитира тиут (постинг в системата за микроблогинг Twitter) на министъра на индийския щат Джамму и Кашмир Омар Абдула: „Освен работата депутатите вече ще могат в почивките да си играят и на Angry Birds". Други критикуват високата стойност на субсидията.

Също в Индия от миналия месец се предлага евтиния таблет с Android под името Aakash UbiSlate 7, който е наличен за образователни цели.

Цената му за ученици е 1800 рупии (27,40 евро). Комерсиалният вариант е наличен под името DataWind Ubislate за около 45 евро. Той има седеминчов резистивен дисплей и резолюция 800 по 480 пиксела. Операционната система е Android 2.2 Froyo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още