IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката между AT&T и T-Mobile USA е в задънена улица

Не е ясно кога ще се гледа делото за придобиването, а все повече експерти се съмняват в успешния изход на сделката

10:02 | 13.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В случай на провал на сделката&nbsp;T-Mobile ще получи обезщетение в размер на 4 млрд. долара. <em>Снимка:&nbsp;T-Mobile USA</em></p>

В случай на провал на сделката T-Mobile ще получи обезщетение в размер на 4 млрд. долара. Снимка: T-Mobile USA

Адвокат на американското министерство на правосъдието е поискал отлагане на делото, с което ведомството иска да спре предложеното придобиване на оператора T-Mobile USA от AT&T. Противно на твърденията на AT&T процесът вече не е спешен, тъй като компаниите са оттеглили молбата си за одобрение за сделката от регулатора FCC, пише ZDNet.

Министерството поиска блокиране на сделката за изкупуването на местното подразделение на Deutsche Telekom - T-Mobile USA, от AT&T, оценено на 39 млрд. долара, защото се опасява, че сливането на двете компании (втори и четвърти по големина на пазара) ще се отрази негативно на конкурентната среда в сектора.

Заедно двете компании ще имат 43,4% пазарен дял от телекомуникационния пазар в САЩ, спрямо сегашните 32 на сто за купувача, припомня Bloomberg.

Междувременно преди няколко седмици към иска на американското правосъдно министерство за налагане на забрана върху сливането между AT&T и T-Mobile се присъединиха седем отделни щата -  Ню Йорк, Калифорния, Масачузетс, Вашингтон, Охайо, Пенсилвания и Илинойс.  

Участието на тези щати означава, че ако се стигне до преговори за извънсъдебно споразумение, AT&T ще трябва да получи одобрение за сделката не само от американското министерство на правосъдието, но и от всеки щат, който е страна по иска.

Едно евентуално отлагане на делото обаче може да се окаже сериозен проблем за AT&T. До септември 2012 г. двамата партньори трябва да получат одобрението на регулаторните органи, в противен случай сделката ще се провали и AT&T ще дължи обезщетение на Deutsche Telekom в размер на 4 млрд. долара.

Първоначално съдия Елън С. Хювел отложи жалбата на министерството за 13-и февруари. Става дума за това, дали сделката между AT&T и Deutsche Telekom не нарушава американските антикартелни закони. Както пише Wall Street Journal, решението на компаниите да изтеглят заявлението си за сливане от FCC, за да се концентрират върху съдебния процес, ядоса съдията.

Според говорител на AT&T компанията продължава да иска да представи позицията си пред съда.

„Ние се опитваме да дадем на американските потребители предимствата на по-добрите мрежови капацитети, които ще станат факт от комбинирането на ресурсите на AT&T и T-Mobile USA", казва Уейн Уотс, старши вицепрезидент на AT&T.

Междувременно в понеделник стана ясно, че сделката може да се раздвижи. „Преглеждаме дали и как може да преработим нашата актуална транзакция, за да получим успешно разрешенията“, заявиха и двете компании, цитирани от Ройтерс. И поискаха неразглеждане на делото поне до 18-и януари, с което сигнализираха за първи път, че може да се съобаразят с някои забележки на антикартелните институции.

AT&T постигна договорка с Deutsche Telekom за продажбата на T-Mobile през март тази година. Стойността на сделката е 39 млрд. долара. Правосъдното министерство реши да оспори сделката пред съда месец по-късно, през август, защото счита, че тя представлява нарушение на конкуренцията на пазара.

Все повече наблюдатели обаче се съмняват, че сделката може да се осъществи. Такъв развой би бил истински удар за изпълнителния директор на германския телекомуникационен концерн Рене Оберман, защото тогава компанията ще трябва да се настрои към отлагане на намаляването на задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още