IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gartner: Инвестициите в IT сектора ще забавят темп през 2012 г.

Наводненията в Тайланд ще намалят доставките на твърди дискове с 25% през следващите от шест до девет месеца, предвижда компанията

18:08 | 05.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Gartner: Инвестициите в IT сектора ще забавят темп през 2012 г.

Ръстът на световните инвестиции в сектора на информационните технологии ще се забави с повече от очакваното заради по-слабите икономики и наводненията в Тайланд, а в Западна Европа ще бъде отчетен спад. Това показват последните данни на изследователската фирма Gartner, цитирани от Ройтерс.

Gartner намали своята прогноза за 2012 г. за годишен ръст от 4,6% на инвестициите на 3,7%. През 2011 г. средствата в IT сектора са се увеличили с 6,9 на сто на годишна база до общо 3,7 трлн. долара.

„Слабата световна икономика, кризата в еврозоната и ефектът на наводненията в Тайланд върху производството на твърди дискове са фактори, които оказват негативно влияние върху средствата за IT", коментира Ричард Гордън, вицепрезидент в Gartner, цитиран от Ройтерс.

По думите му кризата в еврозоната и несигурността както за потребителите, така и за бизнеса в Западна Европа ще намали средствата, предназначени за IT с 0,7% на годишна база през 2012 г.

„Смятаме, че наводненията в азиатската страна ще намалят доставките на твърди дискове с 25% през следващите от шест до девет месеца“, казва Гордън. Причината за това е, че Тайланд е основен център за сглобяване на дискове и за изработване на някои компоненти за тях. Възстановяването на разрушените фабрики ще отнеме много време, а последиците ще се чувстват през цялата година и вероятно до 2013 г.

Очакваният дефицит за твърди дискове, както и предпазливостта на клиентите по отношение на закупуването на нови компютри, ще окажат влияние върху доставките на РС-та през тази година, прогнозира още Gartner.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още