IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над един милион са били потребителите на смартфони у нас към края на 2011 г.

Увеличението е с 42% на годишна база, а делът им сред всички потребители на мобилни услуги в страната е 12%, сочи проучване

13:30 | 18.01.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Над един милион са били потребителите на смартфони у нас към края на 2011 г.

Над 1,04 млн. е броят на потребителите, които използват смартфон в България в края на 2011 г., сочат данни от изследване на агенцията за анализи Mobile Review.

Това отговаря на повече от 12% от всички потребители на мобилни услуги в страната. В началото на 2011 г. броят им е бил към 700 хил., което прави нарастване от близо 42% на годишна база.

Android, с ръст от 3,5 до 4,5 пъти при мобилните оператори, е най-агресивно нарастващата операционна система с дял над 15% от смартфоните. iOS също расте забележително - средно 2,5 пъти повече са телефоните на Apple в края на 2011 г. спрямо 2010 г. и доближават 9%. Blackberry расте, но с доста по-ниски темпове и гони 5%. Другият напредващ участник е появилата се през 2010 г. софтуерна платформа на Samsung - Bada, която заема около 1% дял.

Все още близо 2/3 от смартфоните са с операционна система Symbian, но за последната година относителният им дял от всички смартфони е спаднал с около 14%. Другата операционна система, която не успява да се възползва от общия ръст, е Windows Phone/Mobile, с дял над 4%. Linux, Maemo, Palm/WebOS имат към 0,5% от всички смартфони.

Анализът на Mobile Review се базира на данни от мобилните оператори в България. Според него броят на ежедневно използваните в страната персонални (лични и служебни) мобилни телефони и други GSM/3G устройства в края на 2011 г. е около 8,5 милиона. Към 25-30% от SIM-овете са във "втори", "трети" и т.н. устройства - втори и трети телефони, USB модеми, таблети и други. Около 10% от населението нямат мобилни телефони.

Междувременно от М-Тел съобщиха, че броят на продадените таблети в магазините на М-Тел се е увеличил с 270% за една година. Това показват данните за изминалата 2011 г. сравнени с 2010 г. 

Под номер две и три в класацията за най-продаваните телеком продукти в оператора се нареждат съответно устройствата за мобилен интернет и смартфоните. Най-предпочитаните от клиентите модели устройства са тези с операционни системи Android, Symbian и iOS, съобщават от оператора.

Ръстът в потреблението на мобилен интернет в мрежата на М-Тел за една година е 139%, а броят на клиентите, възползвали се от услугата се е увеличил със 136%.

Дни преди Коледа компанията „отвори” вратите на още един свой магазин, този път в онлайн пространството. Така операторът даде началото на мащабен проект, с който цели да разшири портфолиото си от различни начини за обслужване на клиенти, както и да отговори на тенденциите за все по-голям интерес към мобилните продукти и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
ясно, щом 2/3 са със Симбиън, значи става въпрос за телефони от време оно когато имаше само симбиън, т.е. много стари. т.е. тези телефони са ги събирали хората поне 8 години, откакто излезе първия смартфон. нищо трябва да се вадят статистки макар и скалъпени. така, че е напълно възможно да има толкова телефони в обръщение, или хвърлени на буклука. все пак статистиката е "към края на 2011", май не пише откога почва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Е тея се УЛЯХА. ТРИТЕ мобилни оператора имат общ прой абонати 9 мил България е 6 :-))) Онзи ден си купих нокия 101 за 20 лв. фотоапарат за 300 и лаптоп за 500 =820 лв. падна ми нокията благодарих на МАЙКАТА, сглобих го и си тръгна с белегчена 1 копче и никакъв проблем. А един СМАРТэон пада брехебва се дисплея и лапваш дървото а той е 500 и отгоре. ХОРА, не ви трябват 5 неща в едно при БЕЛЯ губите всичко. Представете си един шкаф и пере, готви, чисти, ТВ, музика и се разваля и какво ви остава НИЩО и пак на ПАРИ, пари и яко БАЧКАНЕ. А тоя АНДРЕШКО (андроид) като го ХАКНАТ ???:-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Може, ако броите за смартфон всеки телефон с цветове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още