IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Acer отчете 98% спад на печалбата през 4-то тримесечие на 2011 г.

През тази година производителят ще заложи повече на ултрабуците, които ще са до 30% от всички продажби на преносими компютри на компанията

19:57 | 15.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Acer отчете 98% спад на печалбата през 4-то тримесечие на 2011 г.

Тайванският производител на компютри Acer обяви днес, че нетната му печалба за четвъртото тримесечие се е стопила с 98% на годишна база, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на компанията през трите месеца, приключващи на 31-и декември, е спаднала до 100 млн. тайвански долара (2,4 млн. щатски долара) от 4,4 млрд. тайвански долара (106 млн. щатски долара) година по-рано. Компанията отчете нетна загуба от 6,6 млрд. тайвански долара (159 млн. щатски долара) за цялата 2011 г.

Acer се бори на пазар, където търсенето на настолни и преносими компютри все още е бавно, което се дължи на нарастващата популярност на таблетите и влошаването на перспективите за ръст при развитите икономики.

Компанията добави, че „сегашната финансова и икономическата дейност става все по-стабилна".

Високо равнище на материални запаси в Европа и намаляващото търсене на преносими компютри накара Acer да отпише 150 млн. долара от материалните си запаси през второто тримесечие, причинявайки на компанията нетна загуба от 6,8 млрд. тайвански долара през тримесечието. През третото тримесечие компанията регистрира нетна загуба от 1,1 млрд. тайвански долара.

Все пак концернът е оптимист за бъдещото бизнес развитие. За 2012 г. се очаква генерален скок в продажбите на лаптопи с около 10% спрямо 2011 г. За тази година прогнозите са продажбите на преносимите компютри на Acer да се увеличат с 10%, като от тях 25-30% ще бъдат ултрабуци.

Ултрабуците са новият проект на Intel - тънки и леки лаптопи, способни да работят дълго време на батерия в стила на Macbook Air. Производителят на чипове Intel обяви концепцията ултрабук с обещание за цени под 1000 долара, защото това е условие новите ноутбуци да са конкурентоспособни на MacBook Air на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още